da block

BiH lani uvezla alkoholnih pića za 197 miliona KM

da block

Iz godine u godinu u BiH raste uvoz alkoholnih pića, a samo lani u BiH je iz inostranstva stiglo 157.178 tona, čija vrijednost dostiže 197 miliona maraka, rekao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Uvoz je čak 16 puta veći od izvoza, jer je iz BiH lani izvezeno 9.885 tona alkohola, čija vrijednost iznosi svega 18 miliona KM, podaci su UIO. Izvoz je smanjen u odnosu na godinu ranije.

Kovačević je naglasio da je 2011. u BiH uvezeno 154.545 tona raznih alkoholnih pića, koja su koštala 190 miliona maraka.

– Godinu ranije u BiH je uvezena 145.481 tona alkoholnih pića, a za to je utrošen 181 milion KM – kazao je Kovačević. Naglašava da se alkoholna pića najviše uvoze iz zemalja u regionu, ali i iz Njemačke, Holandije, Italije i Grčke.

– BiH je 2011. godine izvezla nešto više alkoholnih pića nego lani, i to oko 11,8 hiljada tona. Vrijednost izvezene robe bila je oko 19 miliona maraka. U 2010. godini izvezena je 11.771 tona alkoholnih pića u vrijednosti 17 miliona KM – istakao je Kovačević i dodao da je alkohol iz BiH najviše završavao u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Austriji.

Kovačević je naglasio da se, u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, na alkohol i alkoholna pića plaća akciza ili poseban porez.

– Akciza se plaća po litru, i to za pivo u iznosu 0,2 KM, dok za vino akciza iznosi 0,25 KM – rekao je Kovačević.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da su i ranije u BiH uvožene velike količine alkohola, ali da one nisu bile evidentirane.

– Sada je uvoz regulisan zakonskim propisima, pa se sve količine koje pređu granicu evidentiraju i zabilježe – rekao je Petrović.

Evropski prvaci

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su stanovnici BiH evropski prvaci u konzumiranju alkohola jer godišnje u prosjeku popiju 56 litara čistog alkohola, što znači 140 litara 40-odstotnog alkohola.

– Najveći dio alkohola, 73 odsto, građani BiH uzimaju konzumiranjem rakije – naveli su u SZO.

(VisokoIN)