BiH najsiromašnija u regionu, tek na 91. mjestu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svjetska banka objavila je podatke o Bruto-društvenom proizvodu (BDP) po stanovniku za 2013. godine, prema kojima je Bosna i Hercegovina rangirana tek na 91. mjestu. Ova lista uključuje ukupno 215 zemalja svijeta.

Inače, BiH je najgore pozicionirana država u regionu, kada je riječ o ovoj statistici, a zanimljivo je da se na ovoj tabeli iznad naše države nalaze zemlje poput Belizea, Butana, Benina, koji u svijetu slove za nerazvijene zemlje.

Kako je istaknuto u statistici Svjetske banke, od 2009. do 2013. najveći rast BDP-a u BiH je zabilježen 2011. godine, a on je iznosio 4,754 dolara po stanovniku. No, već godinu kasnije on je pao na 4,396 dolara, da bi prošle godine ponovo zabilježio blagi porast na 4,656 dolara po stanovniku. To je, međutim, još uvijek nedovoljno za snažniji oporavak uništene bh. ekonomije.

Kada je riječ o našim susjedima Hrvatska se nalazi na 46. mjestu, Crna Gora na 71., a Srbija na 79. Mjestu.

Najbogatija država svijeta, i dalje je Luksemburg, čiji je BDP u 2013. iznosio 111,16 dolara po stanovniku.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.