BiH napravila pomak ka članstvu u EU

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tokom protekle dvije godine BiH je napravila impresivan pomak ka članstvu u EU, što je razlog za zadovoljstvo i građana BiH i zemalja članica EU – konstatirano je tokom razgovora članova kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnika Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s generalnim direktorom Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Christianom Danielssonom.

Upozoreno je na moguće usporavanje evropskog puta BiH, izazvano političkim nesuglasicama domaćih političkih aktera, zbog čega, kako je naglašeno, treba pojačati zajednički rad i dijalog o svim spornim političkim pitanjima.

Članovi kolegija domova danas su gostu prenijeli namjeru da se učine dodatni napori kako bi se o ključnim pitanima što prije postigao konsenzus, s ciljem da se problemi ne prenose u narednu, izbornu godinu, u kojoj će, kako je istanuto, biti sužen manevarski prostor za dogovor.

Danielsson se posebno interesirao za pitanje akciza, proces popune upitnika s ciljem dobijanja kandidatskog statusa za EU, napore koji se čine kako bi se postigla regionalizacija ekonomskog prostora, kao i za saradnju PSBiH s Evropskim parlamentom u svjetlu rješavanja problema u vezi poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Tokom sastanka zajednički je potcrtana i potreba snažnijeg ekonomskog povezivanja regiona jer taj proces, kako je rečeno, ne samo da jača komplementarne ekonomije nego i predstavlja jednu od formula za brži put ka EU – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.