BiH nespremna da se odupre internet kriminalu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Policijskoj akademiji Federacije BiH danas se održava predavanje i edukacija o temu „Seksualno, fizičko, emocionalno nasilje nad djecom – determinacija, karakteristike, prevencija, istraživanje, zakonska regulativa, dokazivanje“.

Tim povodom, Mićo Letić, glavni inspektor za maloljetničku delinkvenciju u MUP-u Kantona Sarajevo za Fenu je istakao da je na području Kantona Sarajevu u prvih šest mjeseci počinjeno samo pet krivičnih djela, koja se tiču zloupotrebe djece te seksulanog, fizičkog ili emocionalnog zlostavljanja ili iskorištavanja maloljetnika.

Među tim kaznenim djelima smatra da su zabrinjavajuća dva krivična djela bludne radnje i blud nad djetetom i maloljetnikom.

Ovaj fenomen, kaže, ne možemo posmatrati samo na području Kantona nego ga moramo posmatrati na nivou cijele BiH, jer je BiH potpisala i ratifikovala sve konvencije o zaštiti prava djece.

„U BiH još postoje problemi koji se moraju rješavati u djelu zaštite žrtava, a pogotovu djece kada govorimo o njihovom iskorištavanju i seksualnom zlostavljanju“, kaže Letić.

Osim o seksualnom zlostavljanju djece, održat će predavanje o novom obliku kriminaliteta koji polako dolazi u BiH, a to je internet (cyber) kriminal.

„Resursima i u jednom dijelu kapacitetima nespremni smo da se odupremo ovakvom obliku kriminaliteta. U BiH ne postoje kriminalistička odjeljenja koja bi radila i koja bi se suprotstavljala internet kriminalu, odnosno nemamo sistemsko rješenje ovog problema“, kazao je Letić, zbog čega se nada da će danas s predstavnicima i drugih nadležnih institucija pronaći smjernice šta bismo kao BiH mogli učiniti u dijelu zaštite djece, pogotovo djece, koja su seksualno zlostavljana i na taj način pokušati prevazići probleme.

Također, prezentirao je i nove metodologije rada pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, koje se koriste u slučajevima kada su djeca seksualno iskorištavana.

„S obzirom na to da žrtve takvih krivičnih djela imaju traume za čitav život, otvorili smo prostorije za rad sa žrtvama, da bi upravo njihove traume bile što manje i da bi bile što manje istraumatizirane, ističe Letić, dodajući da se pri tome gleda da boravak žrtava u pravosudnim organima što više skrati da bi se traume na vrijeme mogle ublažiti.

Direktor Policijske akademije MUP-a FBiH Taib Spahić zaključio je da je nasilje nad djecom globalni izazov, koji ima svoj historijski kontinuitet koji je prisutan u cijelom svijetu pa i u BiH.

„S obzirom na to da je BiH u tranziciji još se ovakvi problemi guraju pod tepih. U BiH nije svijest ljudi na nivou da se prijavljuje svako krivično djelo kao što je seksualno zlostavljanje djece i sl.“, tvrdi za Fenu Spahić.

Naglasio je da procesuiranje ovih krivičnih djela u našoj zemlji ne ide u prilog djeci.

„Ostajem nam jedino nada da će BiH u okviru tranzicijskog puta izvršiti reformu krivičnog zakonodavstva, reformu pravosudnih policijskih organizacija i dovesti ih na nivo da budu u zaštiti svakog građanina, a pogotovo najveće krizne kategorije društva – djece“, rekao je Spahić.

Ova edukacija službenika MUP-a Katnona Sarajevo realizuje se u skladu s Memorandumom o razumijevanju i saradnji na Projektu „Seksualno, fizičko, emocionalno nasilje nad djecom – determinacija, karakteristike, prevencija, istraživanje, zakonska regulativa, dokazivanje“, koji je potpisan između MUP-a FBiH i MUP-a Kantona Sarajevo.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.