BiH očekuje toplotni val: Temperature i do 20 stepeni

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zračne mase sa sjevera Afrike dovlače topao zrak u BiH, narednih dana temperature na sjeveru Bosne i blizu 20 stepeni Bosnu i Hercegovinu, kao i veći dio regiona Balkana zahvata prvi toplotni val za ovu zimu, koji bi po svim prilikama trajao do 11. januara.

Posljedica toga je povlačenje osjetno toplije zračne mase koja struji direktno sa područja sjeverne Afrike u južnoj i jugoistočnoj visinskoj struji.

Ovo je dijametralna suprotnost u odnosu na isti period prošle godine kada su vrlo hladne zračne mase sa područja Sibira strujale u sjeveroistočnoj visinskoj struji prema našim krajevima i uzrokovali temperature koje su padale i do -27 stepeni. Temperature narednih dana bit će za 4 do čak 9 stepeni iznad višegodišnjeg prosjeka 1981-2010, što se svakako smatra izraženom anomalijom.

Međutim, izražena toplina u januaru, pogotovo poslije 2013. godine nama i nije neka nepoznanica.

Iako će temperature odstupati značajnije, ne radi se o pojavi nekog jačeg ekstrema i ovo je sasvim normalna pojava, dakle nešto što se i ranije dešavalo na ovim podnebljima.

Naša zemlja se u navedenom periodu nalazi većinski pod dominantnim utjecajem anticiklone sa istoka, ali istovremeno po samom rubu cirkulacije jugoistočne visinske struje i pod vrlo oslabljenim utjecajem mediteranskog ciklona sa zapada koji će najviše osjetiti krajevi zapadne Bosne.

Razlika između dva barička sistema uzrokovat će gradijent, tj. razliku u pritiscima, a to je direktni produkt strujanja, odnosno vjetra. No, sve do 11. januara, u našoj zemlji će se zadržavati većinom stabilno i proljetno toplo vrijeme, uz većinom malo do umjereno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, dok će u južnim i zapadnijim krajevima države biti većinom pretežno oblačno.

Najtopliji period se očekuje između 08. i 10. januara, kada će nerijetko u većini krajeva vrijednosti temperatura biti preko 13 stepeni.

Ipak, kako će biti određene količine vlage u visinskom sloju atmosfere u sklopu pripadajuće ciklone koja je pozicionirana zapadnije od naših krajeva, specifična zračna cirkulacija uzrokovat će povremene i mjestimične slabije padavine na samom zapadu Bosne i u dijelovima Niske Hercegovine, ponajprije u onim područjima koja su bliže Republici Hrvatskoj.

Iako će postojati razlika u pritiscima, vjetar neće biti izražen previše kao u prošlim epizodama koje su okarakterisali olujni udari, i po tom pitanju možemo biti mirni.

Ovoga puta, najjači vjetar je na zapadu zemlje, gdje je on umjeren, povremeno sa jakim udarima, a u ostatku zemlje većinom slab do umjeren, južni i jugoistočni.

Temperature u narednom periodu će se kretati većinom od 13 do 18, a na sjeveru Bosne lokalno ne isključuje se mogućnost temperature od oko 20 stepeni.

Također, ni jutra više neće biti toliko hladna poslije vikenda, pa minimalne vrijednosti uglavnom će narednih dana biti većinom iznad 5 stepeni.

Toplotni val bi trebao izgubiti na svom intenzitetu sredinom iduće sedmice, kada bi se temperature, po trenutnim analizama prognostičkih modela, trebale vratiti u primjerenije vrijednosti za januar.

(NEDIM SLADIĆ)

Više vijesti