BiH traži pomoć od Turske u borbi protiv požara

Informacije u vezi s požarima u BiH s kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH u popodnevnim satima je da su upućena dva helikoptera Oružanih snaga BiH za djelovanje na području Konjica i na području Trebinja.

Helikopter Ruske Federacije je nastavio svoje djelovanje na području Mostara.

“Osim toga, imamo pozive za djelovanje na području Jablanice u rejonu Glogošnice. Jedan od dva helikoptera OSBiH smo uputili na to područje da bi napravio izviđački let, kako bismo ocijenili stvarni prioritet u gašenju požara”, kazao je Feni danas poslijepodne pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Dodao je da ukoliko se ispostavi da je stvarni prioritet područje Jablanice, helikopter koji je upućen na područje Konjica bit će preusmjeren na područje Jablanice. Ukoliko se utvrdi da je ipak teža situacija na području Konjica, ostat će na području Konjica.

“Nakon zahtjeva od naših kolega s entitetskog nivoa, Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo inicijativu da se uputi, u skladu sa sporazumom između Ministarstva sigurnosti i nadležne direkcije Republike Turske, zahtjev Republici Turskoj za traženje jednog kanadera od Republike Turske koji bi bio uključen u akcije pomoći u BiH.

Još uvijek nismo dobili povratnu informaciju od kolega iz Turske tako da ova informacija ostaje kao radna i nadamo se da ćemo u skorom periodu imati pozitivnu povratnu infomaciju kolega iz Turske”, kazao je Agić.

Isto tako, dodao je, ministar sigurnosti je obavio razgovore s ruskim ambasadorom u BiH i dobili smo saglasnost da ruski helikopter ostane još narednih 48, a možda i više sati u zavosnosti od potrebe u BiH.

(VisokoIN/Fena)