BiH u grupi niže zaduženih tranzicijskih zemalja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine upoznato je na današnjoj sjednici s informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o fiskalnoj održivosti Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da zaduženost od 42,4 posto BDP-a Bosnu i Hercegovinu svrstava u grupu niže zaduženih tranzicijskih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Verificirani ukupni dug na kraju 2013. godine bio je niži za skoro četiri postotna boda BDP-a i iznosio je 38,6 posto, dok je konačna stvarna razina duga vjerovatno i niža s obzirom na to da je tržišna vrijednost obveznica stare devizne štednje i ratne odštete na berzama znatno ispod nominalne vrijednosti uključene u procjenu.

Dug Republike Srpske iznosi 55 posto, a Federacije BiH 37 posto BDP-a, uključujući tzv. zakonski potencijal unutrašnjeg duga, ali je i u ovom slučaju zaduženost znatno niža kada se umjesto zakonskog uključi stvarno verificirani unutrašnji dug. U tom slučaju zaduženost RS- a bi iznosila 50 posto, a Federacije BiH 33,6 posto entitetskog BDP-a.

Vijeće ministara BiH upoznato je i sa informacijom Ministarstva vanjskih poslova o aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH nakon održane Međunarodne donatorske konferencije u Bruxellesu koje će biti nastavljene u kontinuitetu.

Na donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu osigurano je 810.457.743, eura, od čega su 670,7 miliona eura krediti, a 139,7 miliona eura grantovi, kao i 41,4 miliona eura grantova za projekte regionalne saradnje sa Srbijom.

Procjenjuje se da su poplave u Bosni i Hercegovini uzrokovale štetu i gubitke gotovo 15 posto BDP-a, od čega je u šteti 9,3 posto, a u gubicima 5,6 posto BDP-a, što iznosi oko 1,27 milijardi eura u šteti i 63,39 miliona eura u gubitcima, navodi se u informaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Usvojilo je informacija Direkcije za europske integracije o programima teritorijalne suradnje sa zemljama članicama u vezi s potpisivanjem pisama suglasnosti prije podnošenja na odobrenje Evropskoj komisiji.

Ovlaštena je direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić da u svojstvu državne IPA koordinatorice potpiše pisma saglasnosti za četiri programa teritorijalne saradnje 2014. – 2020. koji uključuju zemlje članice Evropske unije.

Riječ je o programima saradnje Dunavski transnacionalni program, vrijedan 19,8 miliona eura za zemlje IPA-e (Srbija, Crna Gora, BiH), Jadransko-jonski transnacionalni program – 15,69 miliona eura za zemlje IPA-e sudionice programa (Albanija, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina), Mediteranski transnacionalni program – 9,3 miliona eura za zemlje IPA-e sudionice programa (Albanija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) i IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, vrijedan 25 miliona eura.

(VisokoIN/AA)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.