da block

BiH zbog netransparentnih javnih nabavki izgubila 800 miliona KM u 2012.

da block

Zbog manjkavosti Zakona o javnim nabavkama, BiH je samo prošle godine oštećena za 800 miliona KM, a čak 58 posto sredstava javnih institucija nije utrošeno prema planiranim programima, podaci su Udruženja građana Tender iz Banjaluke.

Stoga je ova NVO izradila i na javnoj raspravi danas u Banjaluci predstavila rješenja na za donošenje novog zakona o javnim nabavkama BiH, kako bi Bosna i Hercegovina dobila istinski antikoruptivan Zakon o javnim nabavkama.

Osnovna svrha javne rasprave, kazao je predsjednik Upravnog odbora UG Tender Zdravko Kecman, jeste donošenje antikoruptivnog zakona o javnim nabavkama, koji bi javni interes učinio apsolutno dominantnim u odnosu na prisutni privatni interes.

Uz UG Tender, organizator javne rasprave je Antikorupcijska mreža ACCOUNT čije procjene ukazuju da je ekonomsko, socijalno, političko, pa i moralno stanje u državi neodrživo, što neizostavno nameće potrebu za hitno donošenje novog, isključivo antikoruptivnog zakona o javnim nabavkama, kao najbitnijeg reformskog dokumenta, bez koga ne može odlučnije da počne istinska borba protiv korupcije u BiH, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Kecman je naveo da je UG Tender prošle godine obavio razgovore s više od 1.500 građana BiH iz različitih segmenata javnog života kako bi došao do što kvalitetnijih prijedloga koji bi u BiH regulisao oblast javnih nabavki.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se u BiH ova oblast usaglasi sa standardima EU, jer su to učinile naše susjedne države, Hrvatska i Srbija.

“U EU se svake dvije godine donose nove direktive čija je baza sudska praksa, kako bi se nivo korupcije dodatno smanjio u oblasti javnih nabavki“, istakao je Kecman.

I dok, upozorava Kecman, Švedska ne može ni paket čačkalica nabaviti bez provedenog tendera, u BiH je u toku 2012. godine zabilježeno čak 70 posto netransparentnih postupaka javnih nabavki.

(VisokoIN/AA)