Bivšem ambasadoru Vatikana u Parizu biće suđeno zbog seksualnog zlostavljanja

Suđenje bivšem ambasadoru Vatikana u Francuskoj Luigiju Venturi koji je optužen za seksualno zlostavljanje, počeće 10. novembra u Parizu, saznaje se danas od više izvora. Tužbu su podnijela četiri muškarca od kojih njih trojica optužuju Venturu za seksualno dodirivanje.

Sveta Stolica je u julu 2019. ukinula imunitet Venturi, apostolskom nunciju, što je omogućilo postupak u ovom slučaju.

Nakon istrage, parisko tužilaštvo uputilo je poziv 75-godišnjem biskupu za suđenje u Parizu, rečeno je France Pressu u resornom ministarstvu.

“On će prisustvovati saslušanju”, izjavio je biskupov advokat Bertran Olivije i dodao da Ventura želi da “odbrani svoju čast i nevinost”, ističući da je njegov klijent “spontano učestvovao u istrazi i prihvatio saslušanje i suočavanje”.

“Ovo je pobjeda”, rekla je branilac jednog od oštećenih, pozdravljajući odluku tužilaštva.

Afera je izbila u februaru 2019. godine kada je parisko tužilaštvo pokrenulo istragu u kontekstu brojnih seksualnih skandala koji potresaju Katoličku crkvu.

Gradonačelnica Pariza obavijestila je tužilaštvo da se jedan mladi opštinski službenik žalio da ga apostolski nuncije dodirivao po zadnjici na svečanosti u januaru 2019. Potom su se pojavile još dvije osobe koje su 2018. doživjele slično iskustvo. Svi oni su saslušani, a Ventura se u maju 2019. suočio sa nekoliko tužbi.

Ovaj vatikanski karijerni diplomata bio je od 2009. apostolski nuncije u Parizu.

Ventura je u decembru saopštio da je papa Franja prihvatio njegovu ostavku zbog “starosne granice”.