Bivšem optuženiku za genocid u Srebrenici BiH dužna isplatiti 255.000 KM

Sud BiH donio je presudu po kojoj je Aleksandru Cvetkoviću, bivšem optuženiku za genocid u Srebrenici, Bosna i Hercegovina dužna isplatiti 255.000 konvertibilnih maraka (KM) kao naknadu štete zbog boravka u pritvoru, javlja BIRN-Justice Report.

Cvetković, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen je optužbe da je učestvovao u počinjenju genocida u Srebrenici u julu 1995., a zbog boravka u pritvoru tužio je BiH.

Prema prvostepenoj presudi, Cvetkoviću je BiH dužna isplatiti oko 167.000 KM zbog nezakonitog lišenja slobode, a preostali dio novca zbog izgubljene dobiti tokom boravka u pritvoru.

Cvetkovićev branilac, Miloš Sikiraš, je kazao da je ovakva presuda “očekivana stvar” iako misli da će se Pravobranilaštvo BiH žaliti.

– Vjerujem da će ovaj proces završiti pozitivno po mog klijenta. Vjerujem da će biti potvrđena prvostepena presuda – rekao je Sikiraš.

Cvetković je uhapšen u augustu 2010. u Izraelu na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na zahtjev BiH jer je bio osumnjičen za genocid. Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu donosi odluku da ga izruči BiH.

Sud BiH odredio mu je pritvor u kojem je bio do prvostepene presude u julu 2015. godine. Cvetkovića je Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbi da je u julu 1995. učestvovao u ubistvima oko 900 bošnjačkih muškaraca na Branjevu.

Na presudu kojom je dosuđen iznos naknade štete za Cvetkovića moguće je uložiti žalbu.