Bivši agenti CIA na tragu skrivenih milijardi Pabla Eskobara?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bivši agenti CIA tvrde da su pronašli podmornicu narko-bosa Pabla Eskobara, koju je jedan od najpoznatijih krijumčara droge koristio za prevoz kokaina iz Kolumbije za Portoriko, odakle bi ga dalje distribuirali po Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukoliko podmornica zaista bude pronađena, to bi možda moglo da predstavlja trag koji bi mogao da otkrije lokaciju Eskobarovog skrivenog blaga za koje se pretpostavlja da je vrijedno oko 57 milijardi eura. To, međutim, još nije otkriveno, budući da podmornicu tek treba istražiti.

Na tome rade bivši agenti američke obaveštajne službe Dag Lao i Ben Smit, koji su pozvani pošto je prethodno oluja uzdrmala morsko tlo i otkrila ostatke podmornice koja, vjerovatno, decenijama leži na tom mjestu.

Podmornica se nalazi na još neotkrivenoj lokaciji, u blizini kolumbijske obale. Kanal Diskaveri je o potrazi za podmornicom snimio dokumentarni film pod naslovom “Finding Escobar's Millions” (U potrazi za Eskobarovim milionima).

Procenjuje se da je Eskobar, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, preprodajom droge na teritoriji SAD zarađivao čak 366 miliona eura nedeljno, kao i da je u Kolumbiji skrivao ogromno bogatstvo. Podmornicama je u Sjedinjene Države prevozio i po dvije tone kokaina i snadbjevao oko 80 odsto američkog tržišta, navodi San.

Više vijesti