Bivši dekan Mašinskog fakulteta optužen za nesavjestan rad

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nagib Neimarlija (62) iz Sarajeva, bivši dekan i sadašnji profesor Mašinskog fakulteta iz Zenice, optužen je za krivično djelo nesavjestan rad u službi. Optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona potvrdio je sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

Neimarliji se stavlja na teret da je od septembra 2011. do februara 2013. kao dekan Mašinskog fakulteta i ujedno kao šef Odsjeka za energetiku i procesno inžinjerstvo tog fakulteta u vršenju dužnosti postupio suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju ZDK i Statuta Univerziteta u Zenici.

Naime, iako su ga na to obavezivali pravni akti Univerziteta, a potom i preporuke ombudsmana te na kraju odluka Ministarstva obrazovanja, kao i dvije pravomoćne odluke Kantonalnog suda, on je nekoliko godina odbijao u ime Odsjeka pokrenuti postupak za izbor u nastavno zvanje višeg asistenta kolege Edina Berberovića. Time je, zloupotrebljavajući poziciju i kršeći zakone, onemogućio kolegino napredovanje u struci te je ugrozio i njegov radnopravni status, čime je počinio krivično djelo nesavjesni rad u službi. Nakon potvrđivanja optužnice, očekuje se izjašnjenje optuženoga o krivnji.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.