Bivši vojnici poručuju: Ostajemo ispred Parlamenta BiH!

Jedan od predstavnika bivših pripadnika Oružanih snaga BiH koji su okupljeni ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu Senad Hubjer kazao je danas novinarima da imaju nezvanične informacije da je na početku današnje sjednice Vijeća ministara BiH skinut s dnevnog reda prijedlog stavljanja van snage dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojima je bivšim pripadnicima OSBiH dato pravo na penzioniranje.

„Čekamo zvanično saopćenje sa sjednice Vijeća ministara. Poslije toga ćemo održati sastanak svih predstavnika kantona i predstavnika iz RS-a, gdje ćemo donijeti odluke o našim narednim koracima. Jedno je sigurno da mi ne idemo odavde“, kazao je Hubjer.

Ostat ćemo, dodao je, u ovom broju ispred zgrade Vijeća ministara, odnosno parlamenta BiH, gdje ćemo narednih dana, ako bude bilo potrebno, pozvati sve nevladine organizacije, sva boračka udruženja da nam se priključe, da nas podrže.

Ponovio je da bivši pripadnici OSBiH traže samo implementaciju zakona, ustavnog zakona, koji je prošao kompletnu parlamentarnu proceduru.

„Ne tražimo apsolutno nešto nezakonito. Mi smo ljudi koji smo proveli više od 20 godina u vojnoj službi, imamo taj zakon i tražimo njegovu implementaciju i ništa više. Taj zakon je prošao kompletnu parlamentarnu proceduru, taj zakon je potvrdio Ustavni sud BiH i šta se treba više polemisati o tome“, kazao je Hubjer.

Po njegovim riječima, trenutno je ispred zgrade institucija BiH oko 70 posto bivših pripadnika OSBiH, a na putu su njihove kolege iz Unsko-sanskog kantona, iz Hercegovine, iz Srednjobosanskog kantona…

„Očekujemo u narednih sat-dva da nam se i oni priključe“, kazao je Hubjer.

(VisokoIN/Fena)