Bivši vojnici pristaju na smanjenje osnovice

Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, predstavnici Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije, kao i entitetskih penzijskih fondova, pokušaće sutra da usaglase stavove o problemu otpuštenih vojnika Oružanih snaga BiH koji zahtijevaju prijevremeno penzionisanje.

“Na sutrašnjem sastanku trebale bi da budu dogovorene izmjene i dopune Zakona o službi u OS kojima bi se bivši vojnici, koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje, uskladili sa ostalim boračkim kategorijama koje su stekle pravo na penzionisanje”, rekao je danas predstavnik bivših vojnika Senad Hubjer.

On je dodao da su bivši vojnici saglasni sa ovakvim rješenjem.

“Saznajemo da su Vlada i PIO Federacije pripremili rješenja prema kojem bi naše penzije, odnosno koeficijenti za penzije koje imamo po rješenju Federalnog fonda PIO, bili smanjeni”, rekao je Hubjer.

On je precizirao da bi, prema ovim rješenjima, koeficijenti za penzije bivših vojnika bili smanjeni sa 1,73 na 1,48, što je smanjenje za oko 18 posto.

“Saglasni smo s tim, a od ministra smo tražili, pošto je on na čelu radne grupe koja treba da pripremi prijedlog izmjena i dopuna zakona, da od predstavnika vlasti Republike Srpske traži da penzije naših kolega iz RS ne budu drastično smanjene”, dodao je Hubjer.

Prema njegovim riječima, nezvanična je informacija da bi penzije bivših pripadnika OS BiH sa teritorije Republike Srpske iznosile 160 KM, odnosno da se za njih predlaže minimalna penzija.

“Imamo informaciju da je ministar finansija Nikola Špirić tražio da vojnicima, koji imaju pravo na prijevremno penzionisanje, za svaku godinu do ispunjenja punog radnog staža penzija bude umanjivana za šest posto, što bi za one kojima treba 15 godina da napune radni staž iznosilo smanjenje od 90 posto”, istakao je Hubjer.

On je poručio da bivši pripadnici OS neće pristati na to i da će istrajati u zahtjevu da se njihove penzije usklade sa ostalim boračkim kategorijama koje su pravo na penzionisanje stekle od 1996. do 2006. godine.

“A niko od njih nema mimimalnu penziju i one su veće od 160 KM, koliko se predlaže za vojnike iz Republike Srpske”, zaključio je Hubjer.

On je dodao da bi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u OS trebalo da bude završen do naredne sjednice Vijeća ministara krajem ove ili početkom iduće sedmice.

Bivši pripadnici OS BiH 15. dan ispred zgrada institucija BiH u Sarajevu traže ostvarenje svojih prava.

(VisokoIN/Srna)