Blago visočke crkve: Paroh visočki protojerej Risto Bošković (1859-1928)

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Risto Bošković je rođen u Sarajevu 11. aprila 1859. godine od oca Miće i majke Ane. Srpsku osnovnu školu završio je u Sarajevu, a u Beogradu dva razreda gimnazije. Dok je išao u gimnaziju, budući da je bio siromašan, bio je prinuđen da poslužuje kod imućnijih ljudi.

Poslije svršena dva razreda gimnazije odlazi u fruškogorske manastire, gdje je jedno vrijeme proveo kao iskušenik. U njima je naučio karlovačko crkveno pojanje. Iz fruškogorskih manastira dolazi u Sarajevo, gdje je završio Reljevsku bogosloviju. Od mitropolita Đorđa Nikolajevića rukopoložen je za đakona u Sarajevu, 6. decembra 1886. godine. Mitrpolit ga je zadržao za svog đakona da bi ga, kasnije, proizveo za protođakona i odlikovao crvenim pojasom 25. marta 1889. godine.

Za sveštenika je rukopoložen od mitropolita Nikolaja Mandića u Sarajevu, 8. novembra 1897. godine. Postavljen je za visočkog sveštenika i na toj parohiji ostao do smrti. Za revnosnu svešteničku službu državne vlasti su ga odlikovale Ordenom Svetog Save V stepena. Bio je primjeran sveštenik, dobar pojac i odličan ceremonijer.

Umro je 13. aprila 1928. godine i sahranjen je u Visokom. Srpska pravoslavna crkvena opština u Visokom, cijeneći njegov rad, upisala ga je u red osnivača “Bratstva Svetog Save”.

(tekst preuzet iz knjige “Blago visočke crkve”, autora protojereja stavrofora dr. Ranka Bilinca. Fotografija Neven Krajišnik, maj 2019. godine)TOP VIJESTI

Više vijesti