Blokiran račun u BiH ima 32.539 firmi

U drugim zemljama ovaj podatak bi bio alarm za neku akciju i analizu da bi se vidjelo gdje je problem i tražilo najbolje rješenje – kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Trend povećanja broja blokiranih firmi u BiH nastavlja se i ove godine, pa je tako barem jedan blokiran račun početkom ovog mjeseca imalo 32.539 preduzeća, dok je ukupno blokirano 52.960 računa, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

U poređenju sa januarom prošle godine broj preduzeća kojima je blokiran jedan račun veći je za gotovo 4.000, dok je broj ukupno blokiranih računa veći za 6.000. Prema podacima CB BiH, broj pravnih osoba koje su imale barem jedan blokiran račun u januaru 2011. iznosio je 28.786, dok je ukupno bilo blokiranih 46.381 račun.

U Centralnoj banci su istakli da raspolažu samo podacima o broju pravnih osoba koje imaju blokiran račun, dok evidenciju o statusu računa fizičkih lica ne vode.Stručnjaci ističu da ovi podaci ukazuju na veoma izraženu nelikvidnost domaće privrede, i dodaju da je, s obzirom na trenutno stanje, teško očekivati da će se stvari u budućem periodu poboljšati.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je u RS lani povećanje stopa poreza i doprinosa, uz sve ostale probleme koji posljednjih godina prate privredu, doprinijelo povećanju nelikvidnosti.

“Sigurno je da su povećanju blokada doprinijela međusobna dugovanja preduzeća. S jedne strane imamo opštu nelikvidnost i nedostatak obrtnih sredstava, a sa druge male mogućnosti da preduzeća dobiju kredite za obrtna sredstva po povoljnim uslovima da bi se ciklus nastavio i začarani krug dugovanja prekinuo”, istakao je Pavlović.

Potraživanja preduzeća samo u RS prošle godine povećana su za milijardu maraka u odnosu na 2010. godinu.

Pavlović kaže da se u BiH niko ne bavi privredom i da je to osnovni problem.

“Ako se to ne promijeni, plašim se da će podatak o povećanju broja blokiranih računa predstavljati samo početak kraja za mnoge od tih firmi. U drugim zemljama ovaj podatak bi bio alarm za neku akciju i analizu da bi se vidjelo gdje je problem i tražilo najbolje rješenje”, kazao je Pavlović.

(VisokoIN)