da block

Blokiranje ugovora s državom diskriminira muslimane u BiH

da block

Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu će predstaviti Izvještaj o radu za period 2016/2017.godina koji sadrži pregled registriranih slučajevima kršenja prava na slobodu vjere muslimana u Bosni i Hercegovini, te slučajeve koje je Komisija primila i razmatrala u 2016. i 2017. godini.

U BiH postoji dobra zakonska osnova za zaštitu ljudskih prava i eliminaciju diskriminacije, ali, kako se u saopćenju Komisije navodi, teškoće se javljaju u primjeni zakonskih propisa, često zbog neusklađenosti ili različite organizacione strukture državne organizacije i njenog ustrojstva, zatim zbog nedovoljne edukacije, nepoznavanja zakonskih mogućnosti te specifičnih vjerskih potreba.

Komisija je mišljenja da bi ugovor koji se očekuje da Islamska zajednica u BiH potpiše sa državom Bosnom i Hercegovinom, kao što je to učinjeno sa Katoličkom crkvom (2006.) i Srpskom pravoslavnom crkvom (2007.), trebao poboljšati i osnažiti instrumente zaštite prava muslimana, posebno onog dijela prava koja se odnose na specifične potrebe muslimana, pitanje pauze za džuma-namaz, prostora za dnevne namaze i slično.

– Odugovlačenje i blokiranje procesa usaglašavanja prijedloga ugovora negativno se odražava na slobodu vjere i diskriminira Islamsku zajednicu i muslimane u odnosu na druge dvije tradicionalne vjerske zajednice i njihove vjernike – navodi se u saopćenju Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZ u BiH, prenosi MINA.