Bogate bliskoistočne sile se okreću jedna protiv druge: Ovo bi mogao biti najkomplikovaniji rat današnjice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati susjedi su koji dijele duboke političke i kulturne veze. Dvije zemlje su poznate i kao bliski saveznici u smislu vanjske politike i geopolitičkih interesa.

Saudijska Arabija predvodnik je koalicije koja se bori protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran u Jemenu. Njen važan saveznik su Emirati. Međutim, dok se vlada Saudijske Arabije usredsređuje na unutrašnja pitanja, borbu protiv korupcije i pokušaj modernizacije zemlje, čini se da sve više gubi tlo pod nogama u Jemenu, a UAE pokušavaju da preuzmu primat u ratu u Jemenu, gdje milioni ljudi gladuju i umiru zbog siromaštva i zaraza.

Do prekretnice u odnosima Saudijske Arabije i Emirata došlo je nakon smrti bivšeg predsjednika Jemena Ali Abdulaha Saleha, koga su ubili Huti, kada je riješio da pređe na stranu koalicije koju predvode Saudijci.

– Saudijci su pokušali da izvuku tepih pod nogama Huta, a sada moraju da odluče da li će učestvovati u pregovorima u uvjetima u kojima ne postoji nimalo povjerenja ili će da nastave sa zalaganjem za vojnu kampanju koja je imala malo uspjeha u protekle dvije i po godine. Saleh je bio figura razdora, ali je, također, bio i osoba koja je imala najviše šansi da izdejstvuje neku vrstu dogovora. Njegova smrt će samo dovesti do dublje polarizacije konflikta – kazao je Peter Salisbery, stručnjak za Jemen.

Pošto se situacija dodatno zakomplicirala i propali su napori za uspostavljanje međunarodno priznate vlade u Jemenu, Emirati nisu bili zadovoljni razvojem događaja u Jemenu i izgleda da žele da preuzmu vodstvo od Saudijske Arabije. Ujedinjeni Arapski Emirati možda imaju i sasvim drugačiju zamisao za Jemen, pišu arapski analitičari.

Odnos prema Iranu

Emirati ne dijele netrpeljivost Saudijske Arabije prema Iranu. U godinama prije uspostavljanja nuklearnog dogovora sa Iranom, prijavljeno je da je Dubai služio kao ključna luka kroz koju je Iran uspio da ublaži utjecaj ekonomskih sankcija. Zvaničnici UAE su više puta pozivali na poboljšanje odnosa sa Iranom. To zapravo znači da UAE ne vide sjeverni Jemen pod kontrolom Huta kao katastrofu.

Separatisti koji žele jug Jemena

Ne postoje prave vjerodostojne borbene snage koje mogu da se suprotstave Hutima poslije smrti Saleha, osim separatističke grupe koja žele da otcijepe Južni Jemen, a koje podržavaju Emirati.

Ti separatisti su nedavno izvršili napad na južnu luku Aden i vojsku režima Abda Raba Mansura el-Hadija, predsjednika koga podržava koalicija sa Saudijskom Arabijom na čelu. Da stvar bude još kompliciranija, ta separatistička grupa, zvana Južno prijelazno vijeće, je dio koalicije u borbi protiv Huta.

Njihov lider trenutno pregovara sa vladama Saudijske Arabije i Emirata, a kakav će ishod tih razgovora biti, dosta će zavisti od Emirata.

Iako je trenutno uspostavljena neka vrsta primirja, djeluje moguće da UAE odluče da dopuste separatistima da kontroliraju južni dio Jemena i tako budu neka vrsta protuteže Hutima.

S druge strane, Saudijci žele da Jemen ostane cijeli i da predsjednik Hadi, koga oni podržavaju, ima vlast nad cijelom državom.

Saudijci i Emiraćani imali su i dogovor da se bore protiv El-Islaha, islamističke grupe koja je do decembra bila dio Muslimanskog bratstva. Međutim, kada je ta grupa objavila da više nema veze sa Muslimanskim bratstvom, koalicija je odlučila da udruži snage s njom u borbi protiv Huta.

Međutim, Ujedinjeni Arapski Emirati su se pomirili sa El-Islahom kako bi ostvarili pobjedu protiv Huta, ali ako u tome uspiju, stare brige će se ponovo vratiti na površinu. Prije pomirenja Emirati i separatisti su aktivno lovili članove El-Islaha u Adenu i drugim primorskim gradovima. Za Emirate je bio i ostao glavni cilj na lokalnom i globalnom nivou da se bori protiv Muslimanskog bratstva i svih njegovih saveznika, piše “Stratfor”.

Emiratske ambicije

Iako su mnogo manja država od Saudijske Arabije, Emirati imaju sve veći utjecaj na Bliskom istoku. Obje države su veoma bogate, a Emirati imaju veći BDP po glavi stanovnika.

UAE su vojno aktivni u Libiji, finansijski aktivni u Egiptu, žestoko lobiraju u Vašingtonu i dijelove teritorije Omana smatraju svojima, pozivajući se na sumnjive mape, sve ovo ukazuje na to da Emirati imaju velike vanjskopolitičke ambicije.

(Visokoin.com / Blic)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.