Bono Vox: Zaustavite razdvajanja migrantskih porodica

Irski muzičar i aktivist Bono Vox u utorak se sastao s američkim zastupnicima koje je pozvao da stvore pritisak na američkog predsjednika Dondalda Trumpa da napusti svoju “potpuno neamerikansku” praksu razdvajanja porodica na južnoj granici s Meksikom.

Nedugo poslije ovosedmičnih koncerata u Washingtonu frontmen U2-a sastao se s republikancima i demokratima kako bi govorio o hiljadama djece koja su odvojena od svojih roditelja pri ilegalnom ulasku u SAD.

“Razgovarao sam s mnogo republikanaca”, otkrio je Bono. “Oni kažu da žele popraviti situaciju, no ona se mora zaustaviti”. “U potpunosti je neamerička”, zaključio je muzičar.

Trump je meta kritika zbog mjere “nulte tolerancije” u kojoj stoji da se optužuje svatko tko ilegalno prijeđe granicu, što dovodi do toga da su djeca odvojena od svojih pritvorenih roditelja.

Bono je suosnivač inicijative ONE campaign koja se bori protiv ekstremnog siromaštva i HIV-a. Na Capitol Hill je stigao zahvaliti zastupnicima za financiranje razvojnih programa koji su spasili milione života, posebice u Africi.