Boravio u Austriji: Premijer ZDK-a testiran na koronavirus!

Testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koje je obavljeno u utorak, utvrđeno je da premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić nije inficiran koronavirusom COVID-19.

Premijer Ganić boravio je prošle sedmice u Austriji, gdje je otputovao u utorak, 10. marta. Austriju je napustio u petak ujutro, 13. marta, a već popodne je kontaktirao nadležnu epidemiološku službu u Visokom.

– Iako u tom trenutku nije bilo pravnog osnova za izdavanje rješenja o samoizolaciji, jer su mjere obavezne samoizolacije stupile na snagu u ponedjeljak, 16. marta, premijer se radi prevencije povukao u kućnu izolaciju te nije imao kontakt ni sa svojom porodicom, navodi se u saopćenju pres-službe ZDK-a.

U utorak, 17. marta, peti dan samoizolacije, premijer Ganić je izvršio testiranje na koronavirus čiji je nalaz bio negativan.

U saopćenju pres-službe ZDK-a se također navodi da informacije, objavljene u pojedinim medijima, da je premijer Ganić boravio u skijaškom resortu Ischgl, u austrijskoj pokrajini Tirol, nisu tačne.