Borba protiv terorizma i radikalizacije sigurnosni izazov EU i Zapadnog Balkana

Ključni sigurnosni izazovi i buduća saradnja u oblasti borbe protiv terorizma i radikalizacije, migracija i sprečavanja ilegalne trgovine oružjem teme su susreta ministra unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije na današnjoj konferenciji u Sofiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, koji predvodi delegaciju Ministarstva sigurnosti BiH, upoznao je prisutne s aktivnostima koje BiH provodi u ovim oblastima, ali i očekivanjima od buduće saradnje zemalja regiona i Evropske unije.

Na konferenciji je istaknuto da najnovija događanja pokazuju da pitanje borbe protiv terorizma i radikalizacije i dalje ostaje sigurnosni izazov kako za Evropsku uniju, tako i za Zapadni Balkan.

Bosna i Hercegovina ima definiran pravni i institucionalni okvir za borbu protiv ovog sigurnosnog izazova, kazao je u svom obraćanju Mektić, te posebno naglasio činjenicu da su svi državljani Bosne i Hercegovine koji su se vratili sa stranih ratišta osuđeni ili je u toku postupak procesuiranja.

Istakao je da očekuje još intenzivniju podršku EU u programima prevencije, rehabilitacije i reintegracije. Kada su u pitanju ilegalne migracije, fokus ministara unutrašnjih poslova bio je na borbi protiv krijumčarenja migrantima jer ovaj sigurnosni izazov povlači za sobom brojne negativne posljedice poput organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata, ali i dovode u opasnost te osobe.

Mektić je istakao da pitanje migracija i upravljanja granicom i dalje ostaje na vrhu prioriteta BiH, dodajući da je u ovoj godini uočen trend povećanja broja ilegalnih migranata, što ukazuje da je Bosna i Hercegovina postala dijelom alternativne rute kroz region.

Ministarski forum o pravosuđu i unutrašnjim poslovima EU – Zapadni Balkan, održava se jednom godišnje i služi kao platforma za upoznavanje sa aktivnostima i rezultatima u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa te definiranje budućih pravaca saradnje.