Borci ispred Vlade poručuju: Ako treba, umrijet ćemo ovdje

Danas je osmi dan kako demobilisani borci borave u šatorima ispred Vlade FBIH, a naznaka o rješenju i raspletu nastale situacije još uvijek nema.

Nakon njihovog odbijanja da uđu u zgradu Vlade FBiH, u petak im se obratio i resorni ministar Bukvarević, sa novim obećanjima, ali bez konkretnog rješenja.

Podsjećamo, zahtjevi boraca su formiranje jedinstvenog registra boraca FBiH, te borački dohodak od 326 KM?

Ta sredstva, pravdaju se nadležni, Vlada nema.

Uslovi u kojima borave demobilisani borci su jako loši, te nakon visokih temperatura prokle sedmice, pad temperature i padavine su znatno pogoršali kako uslove, tako i njihovo zdravstveno stanje.

Hitna pomoć, kažu borci, svakodnevno interveniše.

“Hitna pomoć je tu na svaki naš poziv. Svaka im čast, želim da se zahvalim građanima Sarajeva, koji su uz nas. Nude nam hranu, piće lijekove. Jučer su bili navijači Sarajeva, danas su došli navijači iz Bugojna”, kazao nam je jedan od boraca ispred Vlade FBiH.

Ipak, istrajat će kažu uz pomoć građana koji im svakodnevno donose hranu i piće.

“Borci su u teškim uslovima, bolesni su. Ali su odlučili da ostanu ovdje, i ako treba da umremo ovdje, sve dok ne ispune naše uslove. Mi nemamo kud kući”, kazao nam je sagovornik ispred Vlade FBiH.

Takvih je sve više. Dodaju da će ovdje ostati sve dok ne dobiju konkretan plan rješenja problema, te ispunjenja njihovih zahtjeva.