Borci prijete blokadom Federacije, dali rok za sjednicu Parlamenta

Demobilisani borci ponovo će na ulicu ako danas u parlamentarnu proceduru ne bude upućen Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

To je rok koji su borci dali Edinu Mušiću i Lidiji Bradari, čelnicima Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, da zakažu zajedničku sjednicu i potvrde još jednom ovaj zakon nakon što je Zajednička komisija jučer prihvatila sve amandmane koji su se našli pred njom.

Neizvjestan datum

No, još nije izvjesno hoće li se Parlament danas izjašnjavati o boračkom zakon. Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA) kazao je da ne može reći kada će se taj akt naći pred poslancima, ali je rekao da ne treba žuriti s odlukama s obzirom na to da će zakon, ako prođe, biti u primjeni tek od 1. januara 2019.

Da još nije određen datom održavanja sjednica, potvrdio je i Hamza Krkalić, predstavnik boraca.

– Sada je do Mušića i Bradare da zakažu sjednicu, oni će biti odgovorni za sve što se dalje u ovoj zemlji bude dešavalo. Ne smije proći sutrašnji dan (današnji, op. a.) a da ne znamo kada je sjednica. Očekujem da će večeras (sinoć, op. a.) zakazati sjednicu. Ukoliko to ne učine, blokirat ćemo Federaciju – poručio je Krkalić.

Sa sjednice Komisije: Usaglašeni amandmani

Amir Sultan, demobilisani borac Armije RBiH, koji 15 mjeseci protestira ispred zgrade Federalne vlade, najavio je da će 5.500 njegovih saboraca, ukoliko parlamentarci ne sjednu odmah u klupe, blokirati državu!

– Obećavam da ću doći pod punom ratnom spremom. Jer, dosta smo čekali, pod vedrim nebom tražili ono što nam pripada – kaže Sultan te dodaje da će biti blokirani svi granični prijelazi, aerodrom, gradovi….

Poručuje da ovog puta neće doći sami nego sa porodicama.

– Prošli protesti za dlaku su prošli bez krvoprolića. Svaki drugi borac bio je naoružan. Ovog puta, odugovlačiti neće moći. Ako na zajedničkoj sjednici konačno ne izglasaju zakon i mi ne budemo imali sve crno na bijelo, nećemo se kontrolirati. Neka se ne igraju s glavama, jer ovo neće izaći na dobro ako nas pokušaju slagati – poručio je Hasudin Šehić.

Jedina opcija

Nurija Hodžić potvrdio je da je borcima ostala još samo jedna opcija, a to je blokada države.

– Nama je ovaj zakon od životne važnosti, on nam je garancija da nam više neće zbog dugova isključivati struju, vodu, telefon, da ćemo imati za lijekova… – kazao je Hodžić.

Stotine bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a traže borački zakon, koji, između ostalog, treba tretirati tri ključne stvari – novčane naknade za demobilisane borce koji nemaju zaposlenje ili penziju, ukidanje finansiranja iz budžeta nešto više od 1.600 boračkih udruženja u FBiH i objavu registra onih koji primaju bilo kakvu boračku naknadu.

Federacija, inače, izdvaja za borce skoro 570 miliona maraka godišnje.

Je li propis provodiv?

Delegat Ivo Tadić iz HDZ-a poručio je da se boji da će ovaj zakon biti neprovodiv iako je Komisija postigla dogovor o tekstu zakona.

Predsjednik Kluba poslanika SBB-a Nasir Beganović izrazio je nadu da će se ipak donijeti provodiv zakon.

– Podržali smo sve zahtjeve boraca koje su kroz amandmane dostavili Parlamentu – istaknuo je Beganović.