Boris Tadić odlučio podnijeti ostavku

Predsjednik Srbije Boris Tadić odlučio je danas da skrati svoj predsjednički mandat i podnese ostavku na ovu funkciju, što će značiti da će, uz parlamentarne i lokalne, biti raspisani i predsjednički izbori u Srbiji.

Tadić je rekao novinarima da je to njegovo zakonsko pravo i da time omogućava da 6. maja u Srbiji budu održani opći izbori.

On je istakao da to čini zato što je odgovoran i dodao da smatra da je za kompleksne reforme koje predstoje Srbiji potreban novi legitimitet.

Tadić je rekao da će sutra poslati pismo predsjednici parlamenta Srbije Slavici Đukić-Dejanović koja treba da odluči o datumu raspisivanja predsjedničkih izbora.

On je naglasio da s puno optimizma očekuje te predsjedničke izbore, da se ne plaši konkurencije i da očekuje da će pobijediti.

Tadić je naveo da je potrebno da se građani na izborima opredijele kojim putem će Srbija ići, a da on nudi put “I Evropa i Kosovo”, navodeći da Srbija nikad neće priznati Kosovo.

Skraćivanjem predsjedničkog mandata, u Srbiji će biti održani deseti izbori za prvog čovjeka države. Izbori se, prema Ustavu, održavaju svake pete godine. Prvi put su održani 1990. godine, kada je ta funkcija uvedena.

(VisokoIN/Srna)