Borovac poručila ženama da uvijek budu svjesne svojih sposobnosti i mogućnosti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je, obraćajući se na svečanom predavanju u povodu Međunarodnog dana žena na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, svim ženama čestitala 8. mart, uz poruku da uvijek budu svjesne svojih kvaliteta, sposobnosti i mogućnosti.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu organizirao je svečano predavanje povodom Međunarodnog dana žena, na kojem je govorila i prva žena rektorica tehničkog univerziteta u Evropi, prof. dr Gülsün Sağlamer, bivša rektorica İstanbul Teknik Üniversitesi, jednog od najstarijih tehničkih univerziteta u Evropi.

Ministrica Borovac je kazala da je istinski raduju saznanja, a pogotovo poznanstva sa ženama koje su svojim radom rušile stereotipe i ne obazirući se na prepreke probile led i u historiju se upisale kao prve žene u svom domenu djelovanja.

– Znam odlično šta to znači i koji trud, rad i odricanja zahtijeva. Sve to govorim s pozicije prve i do sada jedine gradonačelnice u dugoj historiji Sarajeva, prve i do sada jedine žene koja je dva puta predsjedavala Kongresom Stranke demokratske akcije, prve žene na poziciji ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH – navela je.

Kaže da je uvjerena da učešće žena u politici, uglavnom, zavisi od njihove hrabrosti i spremnosti da uđu u politiku i budu aktivne, i u tome ih želi ohrabriti.

– Među brojnim izazovima pred žene se i danas nepravedno pitanje porodice i karijere postavlja kao pitanje izbora jednog ili drugog. Smatram kako je to pitanje redanja prioriteta, ali da jedno ne isključuje drugo – istaknula je ministrica Borovac.

Dodala je da s pozicije ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, može reći da Ustav BiH i zakoni naše zemlje omogućavaju ravnopravan tretman žena u svim sferama javnog života BiH i daju prava kakva ne uživaju ni žene u pojedinim evropskim zemljama.

Također, navela je da su brojne usvojene rezolucije i deklaracije UN-a i Evropske unije, a koji su sastavni dio našeg ustavnog sistema, garant efikasne zaštite ljudskih prava, a time ostvarivanja pune rodne ravnopravnosti.

– Nažalost, moramo biti iskreni i reći da samo normiranje kod nas nije problem, ali provedba normativnih rješenja koja se tiču zaštite ljudskih prava i osiguranja rodne ravnopravnosti nerijetko je nepotpuna ili u potpunosti izostane. No, to je proces koji ne može biti okončan preko noći, ali i koji je nezaustavljiv jer je ravnopravno učešće žena i muškaraca u političkom i javnom životu jedan od uslova demokratije – istaknula je.

Po njenim riječima, učešće žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima iznosi oko 20 posto, što BiH svrstava u evropski prosjek.

Ministrica Borovac je naglasila da BiH ima veliki broj obrazovanih, kvalitetnih i sposobnih žena kojima je neophodno ukazati povjerenje i tako ih potaknuti da se angažiraju u svim oblastima društvenog i političkog života.

– Žene se ne trebaju boriti za dominaciju, već za ravnopravnost spolova, jer je upravo zajedničko djelovanje s kolegama radi ostvarivanja rodne ravnopravnosti ključ uspjeha – poručila je ministrica Borovac.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.