Bosanka Anida Šahinović na ovogodišnjem Bostonskom maratonu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bosanka Anida Šahinović (27) učestvovat će u ovogodišnjem Bostonskom maratonu, jednoj od najpoznatijih utrka na svijetu, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP). Maraton u Bostonu prošle je godine bio meta najvećeg terorističkog napada u SAD nakon 11. septembra 2001. godine u kojem je poginulo troje ljudi, a povrijeđeno 264.

Šahinović je tada bila u publici, a ove je godine učešće u maratonu zaradila esejem koji je napisala o danu u kojem je počinjen teroristički napad. Ona je jedna od 500 ljudi koji su pisanjem svojih sjećanja i dojmova, kako je saopćeno iz organizacijskog tima, dobili priliku da učestvuju u historijskoj trci, prvoj nakon stravičnog napada. Utrka će biti održana 21. aprila ove godine, a organizatori najavljuju snažne mjere osiguranja.

U svom tekstu Šahinović je navela kako su je slike bostonskog masarka podsjetile na događaje i rat u Bosni i Hercegovini.

– Doselila sam u Boston 2008. godine. Rođena sam i odrasla u BiH. Moj prvi vikend u Bostonu je bio naš onaj u kojem se održava utrka. Bila sam u publici te 2008. godine i uživala, navijala za trkače i zabavila se. Inspirirala me predanost učesnika i rekla sam sebi da ću jednom i ja trčati maraton – navela je Šahinović.

Narednih godina je dolazila na maraton i navijala za prijatelje koji su učestvovali u utrkama.

– I prošle godine sam bila u publici, nisam još bila spremna da učestvujem. Bio je prelijep dan. Energija je bila ogromna, a onda je nastupila panika. Vratila su mi se sjećanja iz BiH, kao da je rat stigao u Boston. Srce mi je bilo slomljeno, ali sam preživjela – navela je Šahinović.

Svoj prvi maraton je istrčala već u novembru 2013. godine u Filadelfiji.

– Posvetila sam ga Bostonu i Bosni, mojim najdražim i najotpornijim mjestima na svijetu. Ja ću sa ponosom nositi boje, plavu i žutu, na svojim ramenima. To su, zanimljivo, boje zastave moje države BiH, ali i grada Bostona. Njih ću predstavljati na maratonu – navela je Šahinović, prenosi NAP.

Inače, teroristički napad prošle godine su izvršili braća Tamerln i Džohar Carnajev, imigranti porijeklom iz Dagestana. Tamerlan je ubijen u nezapaćenoj potjeri nakon napada, a Džohar je uhvaćen i suočava se sa dugodišnjom zatvorskom kaznom. Oni su podmetnuli improviziranu eksplozivnu napravu koja je eksplodirala nedaleko od cilja maratona, bukvalno pred očima cijelog svijeta.

(VisokoIN/NAP)

Više vijesti