Bosanski imigrant Medunjanin spremao samoubilački napad

Bosanski imigrant u Sjedinjenim Državama Adis Medunjanin, optužen da je sudjelovao u uroti s ciljem da napadne sistem podzemne željeznice u New Yorku “bio je spreman i voljan žrtvovati se” kako bi na zahtjev El-Kaide izazvao smrt, poručili su tužitelji u četvrtak u završnim riječima pred sudom u New Yorku.

Tužitelj Berit Berger kazao je poroti kako je Medunjanin bio predan u namjeri da izvede samoubilački napad na američkom tlu.

– Ono što je bio spreman učiniti bilo je da oko sebe omota bombu, uđe u podzemnu željeznicu u New Yorku i raznese je, kazao je Berger u završnim riječima na okružnom sudu u Brooklynu.

Medunjanin je uhapšen početkom 2010. godine i tada se izjasnio kako se ne osjeća krivim za optužbe koje ga terete da je s dvojicom školskih kolega porijeklom iz Afganistana htio izvesti tri koordinirana samoubilačka napada na stanicu podzemne željeznice na Manhattanu. Medunjanin je 28-godišnji državljanin SAD-a koji je 1994. s porodicom doselio iz BiH.

Među devet tačaka optužnice su i one za pokušaj da se autom zabije u drugi auto dok je jurio ulicama New Yorka, te za pružanje podrške El-Kaidi i vojnu obuku koju je u organizaciji El-Kaide obavio tokom 2008. godine u Pakistanu. Ako bude osuđen prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

(VisokoIN/Fena)