Bosanski Indiana Jones, Goran Karan i Braco sa Srebrnjaka u velikom zajedničkom nastupu: ‘Izliječićemo‘ našu publiku “energijama piramida, ljubavi i pogleda”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

– Treba vratiti srce na tvorničke postavke, poruka je, kazao nam je Goran Karan, slovenskog događanja “Ljubezen je naša dediščina” (“Ljubav je naša ostavština”) zakazanog u mariborskoj dvorani Lent, gdje će 29. decmebra splitski pjevač udružiti snage s poznatim, samozvanim ‘iscjeliteljem’ Bracom sa zagrebačkog Srebrnjaka i dr. Semirom Osmanagićem, poduzetnikom i pronalazačem navodnih bosanskih piramida u Visokom, poznatim i kao ‘bosanski Indiana Jones’.

U Festivalskoj dvorani kapaciteta 700 posjetioca (sjedeće mjesto u parteru košta 30 eura) trojac će publici predstaviti jedinstveni program satkan od tri uvezane cjeline – Bracine “Energije pogleda”, Karanove “Energije ljubavi” i Osmanagićeve “Ljekovite energije piramida”.

Što posjetioci mogu očekivati od energetskog događanja objasnio nam je Karan, jer Braco, pravog imena Josip Grbavac, inače magistar ekonomije, ne komunicira riječima nego isključivo pogledom, a dr. Osmanagić, po struci politolog, ali i magistar ekonomije (završio je i dvije godine sociologije) živi u Houstonu gdje predsjedava vlastitom tvrtkom Met Company, Inc. koja se bavi obradom i proizvodnjom metalnih dijelova za potrebe naftne, građevinske i ostalih industrija.

Karan se, čim se vijest o njihovom zajedničkom projektu proširila medijima, potrudio objasniti o čemu je riječ.

S njim je bilo moguće najbrže stupiti u kontakt…

– Projekat “Ljubav je naša ostavština” je jedan nov i meni lično vrlo zanimljiv i originalan program, zamišljen kao svojevrsna interaktivna energetska radionica. Prvi put ga predstavljamo u Mariboru i osim informacija koje ja u ovom trenutku mogu dati, mislim da ga treba vidjeti i zaista doživjeti vlastitim iskustvom. Cilj nam je prenijeti publici jednu divnu i važnu poruku, poruku o značaju emocionalne energetske komunikacije sa sobom i svima s kojim dijelimo živote. Tako smo napravili program koji, kroz tri svoja dijela pruža informaciju i istovremeno uspostavlja komunikaciju na individualnoj razini, dajući ljudima odmah i izravnu mogućnost izražavanja doživljenog, tumači splitski muzičar, inače najpoznatiji simpatizer Hare Krišne u Hrvatskoj.

Otkrio je i da će program u Mariboru otvoriti dr. Osmanagić.

– Posjetiocima će prenijeti informaciju o historijskom poznavanju znanja o energetskim poljima koja stvaramo i kojima smo izloženi, a nakon prezentacije dr. Osmanagića, Braco donosi svoj dio programa, tokom kojeg će publici približiti polje vlastite ekspertize. Moj dio je jednostavan, jer je pjesma najjače sredstvo prenošenja emocija. Želja mi je, uz sudjelovanje publike, dati svima mogućnost izražavanja na ličnom nivou. Svako ima svoja vlastita iskustva i svoje lične doživljaje, tako da univerzalna poruka ljubavi nalazi svakog od nas na poseban način. I to je ta velika ljepota. Jer, ljubav koju svako nosi ima ogroman ličan značaj. Od najstarije priče do zadnjeg poljupca, svakom uvijek znači – najviše. Kako bismo zaokružili ovo iskustvo, napisao sam pjesmu “My Legacy is Love” s kojom svi zajedno završavamo ovaj jedinstveni program, govori Karan napominjući kako, kroz tri dijela programa, žele postupno osvijestiti svoj izvorni položaj, potrebe, a ponekad i ponovo uspostaviti prioritete.

Splitski pjevač upoznao se s dr. Semirom Osmanagićem kad je u Ravnama kraj Visokog otvaran Arheološki zabavni park.

Sa svojim je Vagabundo bandom svirao na svečanosti otvaranja, a kako je imao nekoliko slobodnih dana, došao je u Visoko i prije same manifestacije.

– Tako smo dr. Osmanagić i ja imali puno prilika za razgovor, došli smo do zajedničkih tema koje nas interesiraju, pa se saradnja nastavila ove godine. Uistinu me obradovao razvoj tog projekta, jer sam vidio i osjetio koliko to otvaranje svijetu znači lokalnoj kulturi, ekonomiji i mentalitetu. Ljetos smo imali jedan nastup za solsticij, dan prije koncerta je Braco na istom mjestu imao svoj program, i, nakon vrlo uspješnih događanja, Bracina menadžerica Ebru došla je na ideju kako bi naš zajednički program bio vrlo interesantan. Potom smo dr. Osmanagić i ja oblikovali ovu otvorenu platformu i vrlo smo uzbuđeni jer smo svjesni ogromnog potencijala ovakvog programa, ne krije Karan otvoreno iskazujući vjeru u snagu globalnog dosega projekta.

Pogledajte kako izgleda Bracina seansa:

– Svi mi, dakle, dr. Osmanagić, Braco i ja, u poljima svojih djelatnosti imamo brojna gostovanja po cijelom svijetu, tako da je ta mogućnost sasvim otvorena. U vremenu koje dolazi, nadam se da ćemo imati priliku ideju projekta “Ljubav je naša ostavština” rasijati i kući i po svijetu, ističe splitski muzičar otkrivajući kako će u Lentu izvoditi vlastite, autorske pjesme, dodao je Goran Karan.

Koje? Još nije odlučio, ali uvjeren je kako će mariborski događaj imati terapeutski/izlječivi učinak na njegove sudionike.

– U području muzike, što je moj dio programa, i o čemu mogu svjedočiti iz prve ruke, u to nema nikakve sumnje. Kroz brojne razgovore s ljudima koji slušaju pjesme koje pjevam, kao i kroz vlastita iskustva s muzikom koju volim, shvatio sam da je uticaj muzike na stanje ljudske svijesti ogroman. Jer, kod svakog čovjeka postoji velika emocionalna potreba za prisnošću, koju jedino ljubav može ispuniti. A pjesme oživljavaju tu ljubav, stavljaju je u sadašnjost, čineći je uvijek i svima dostupnom i svevremenskom. Ovo što živim putujući s muzikom i za pjesmama, može se nazvati i muzičkom kardiologijom ili emocionalnom kiropraktikom, jer će vam pjesma vratiti srce na pravo mjesto, nudi Karan vlastiti lijek za ključni mišić ljudskoga tijela želeći u Mariboru dobrodošlicu svima, “a pogotovo onima koji vjeruju u ljubav”, piše SlobodnaDalmacija.

Više vijesti