Bošković: Cijene goriva u BiH trenutno su najniže u regionu

Predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne/Gospodarske komore FBiH Milenko Bošković izjavio je za Fenu da je teško predvidjeti kretanje cijena goriva na bh. tržištu u narednom periodu.

Podsjetio je da je s izbijanjem pandemije došlo do drastičnog pada cijena zbog čega su mnogi i prestali s prozvodnjom, ali da se ona vremenom oporavila i sada iznosi oko 70 dolara za barel.

– Treba imati u vidu i da BiH uvozi 100 posto naftnih derivata iz četiri ili pet izvora, da ima manje od 10 veletrgovaca, kao i da je prijedlog za ograničenje marži još u parlamentarnoj proceduri – rekao je Bošković.

Naglasio je da su cijene goriva u BiH trenutno najniže u regionu, te da više od pola strukture cijene čine akcize i različita davanja.

– Svaka kompanija vodi svoju politiku cijena, ali u većini slučajeva ljeti zbog veće potrošnje cijene goriva rastu, iako se znalo desiti i da padaju – naveo je Bošković.

Precizirao je da je nafta berzanska roba na koju utiču globalna dešavanja i poremećaji na tržištu.

Bošković je dodao da je mnogim distributerima tokom pandemije bilo ugroženo poslovanje, zbog čega su neki razmišljali i o uvođenju samoposluge na pumpama što bi dovelo do otpuštanja radnika.

Vezani članci

Što bi se narodski reklo – džaba ste krečili: Advokatica iz Banjaluke ismijava političke poteze, a evo i zašto

VISOKOIN.COM

Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva: Alisa Ramić i ostali branit će se sa slobode

VISOKOIN.COM

Google i Facebook traže od zaposlenih da se vakcinišu

VISOKOIN.COM

Zašto je HDZ BiH prešutio Inzkovu zabranu veličanja ratnih zločinaca?

Visokoin.com

Pelješki most u potpunosti spojen

Visokoin.com

ŠTA JE FIKRET PISAO ORIĆU: Fadil nas sve ubi nogama!

VISOKOIN.COM