Bosna i Hercegovina bogatija za pet nacionalnih spomenika

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na 24. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj danas u Sarajevu je donijeta odluka o proglašenju pet dobara kao nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Za nacionalne spomenike su proglašena sljedeća dobra:

1. Historijsko područje – Srednjovjekovna nekropola sa stećcima na lokalitetu Gradac u Donjem Selu, opština Konjic,
2. Graditeljska cjelina – Džindijska (Husein-Čauš) džamija, Grad Tuzla,
3. Kameni most na rijeci Bistrici u Ocrkavlju, općina Foča,
4. Historijska građevina – džamija u Mostaćima kod Trebinja, Grad Trebinje,
5. Pokretno dobro – Arhiv Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluka o proglašenju sljedeća četiri dobra nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine:

1. Područje i ostaci graditeljske cjeline Džamije Hadži Ali-bega Lafe sa haremom u Mostaru,
2. Mjesto i ostaci graditeljske cjeline Manastira Žitomislići, Grad Mostar,
3. Graditeljska cjelina – Memorijalni kompleks Šušnjar, Sanski Most,
4. Kulturni pejzaž – Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice, Bihać.

Prvobitne odluke za Džamiju Hadži Ali-bega Lafe u Mostaru i Manastir Žitomislići odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka graditeljskih cjelina. Pomenuti objekti su u međuvremenu u cijelosti rekonstruirani i revitalizirani te se izmjenama i dopunama odluka štite graditeljske cjeline.

Izmjene i dopune odluke za Memorijalni kompleks Šušnjar i Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice odnose se na redefiniranje zona zaštite i zaštitnog pojasa, i definiranje novih mjera zaštite s ciljem interpretacije i prezentacije nacionalnih spomenika.

Na protekloj sjednici članovi Komisiju donijeli su odluku da Džamija na Gubavici, Grad Mostar, ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.