Bosna je ključ regiona jer postoji veliki upliv organizovanog kriminala!

U Bosni, prema Stratforu, postoji veliki upliv organizovanog kriminala, što je uz ruske veze čini dvostruko važnom, i na kraju mail pominje Albaniju i Kosovo u kojima treba obratiti pažnju na aktivnosti albanske mafije.

Na sajtu WikiLeaks ove nedjelje pojavili su se hakovani mailovi američke obavještajne kompanije Stratfor (Strategic Forecasting – Strateško predviđanje) u kojima su neke od analiza posvećene Balkanu.

U dijelu u kojem se pominje Srbija poseban naglasak je stavljen na odnos Beograda prema Rusiji. “Rusko-srpski odnos je posebno važan. Baš me briga ako je u pitanju i njihova prijateljska fudbalska utakmica, mi moramo da znamo o tome”, piše u mailu poslatom 21. jula 2009. godine.

Wikileaks je u ponedeljak počeo da objavljuje Globalne obavještajne fajlove – više od pet miliona mailova koji su iz sjedišta “Stratfora” u Teksasu slati u periodu između jula 2004. i kraja decembra 2011. godine. Do njih je Wikileaks došao uz pomoć hakera iz organizacije Anonymus, a u dokumentu pod nazivom “Evroazija” pominju se Srbija i ostale države u regionu.

“Sigurnosna situacija na Balkanu je složena i ima više aspekata. Prvo, mi moramo da držimo na oku bilo kakve sigurnosne probleme u Bosni. Bilo kakav pokazatelj da etničke grupe u Bosni teže većoj autonomiji ili da je nasilje ponovo krenulo. Podjele između Muslimana i Hrvata su posebno ključne. Moramo da budemo upozoreni o svakoj naznaci nasilja vezanog za fudbal, organizovani kriminal, bilo šta što može da se pretvori u etnički motivisane zločine. Bosna je KLJUČ ovog regiona”, piše u Stratforovom mailu, prenosi srbijanski Blic.

U Bosni, prema Stratforu, postoji veliki upliv organizovanog kriminala, što je uz ruske veze čini dvostruko važnom, i na kraju mail pominje Albaniju i Kosovo u kojima treba obratiti pažnju na aktivnosti albanske mafije. Poseban naglasak je stavljen na problem organizovanog kriminala, a američki obavještajni analitičari navode da je u vezi sa njim posebno važno pratiti Hrvatsku, za koju navode da ima visok nivo organizovanog kriminala, Makedoniju, a zatim i Crnu Goru koja je obilježena kao država u kojoj je sve organizovani kriminal, uključujući i vladu.

(VisokoIN.com/Oslobođenje)