Bosnalijek ponovo generalni sponzor Festivala MESS

Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Edin Arslanagić, direktor Bosnalijeka, potpisali su ugovor o generalnom sponzorstvu čime je nastavljena višegodišnja saradnja Festivala MESS i Bosnalijeka. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je koncept otvaranja, MESS Forumi i drugi festivalski sadržaji, a predstavila se i umjetnica Julie Dossavi čija će predstava biti prikazana u noći otvaranja. Festival MESS podržao je pismo sindikalnog odbora JU Narodno pozorište Sarajevo u znak protesta protiv zatvaranja Zemaljskog muzeja.

Saradnja Festivala MESS i Bosnalijeka datira od 1997. kada je Festival dobio prefiks internacionalni, a ulaganja Bosnalijeka tokom 16 godina iznose skoro budžet jednog cijelog festivala. „Ovaj ugovor još jednom je dokazao kako Bosnalijek, za razliku od drugih kompanija iz BiH, ima senzibilitet za visoku kulturu“, istakao je Mustafić podsjetivši i da je Edin Arslanagić prošlogodišnji laureat Zlatnog lovorovog vijenca za razvoj scenske umjetnosti. „Ono što nas krasi, i MESS i Bosnalijek, jeste da imamo internacionalni karakter, što se i ogleda u kvalitetu našeg funkcioniranja i poslovanja“, kazao je direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić, izrazivši nadu da će njegov naslijednik nastaviti ovu saradnju.

Ovogodišnji, 52. MESS bavi se u svim svojim segmentima pitanjem slobode – misli, izražavanja, dijaloga, stvaranja. Podsjećajući da je i tokom prethodnih godina bilo pokušaja „discipliniranja“ samog Festivala, Mustafić je istakao da će samo otvaranje kao i cijeli Festival proteći u znaku centralne teme slobode. Festival otvara predstava «Evropljani» češke produkcije Boca Loca Lab u režiji Jirži Adameka, nakon čega će jazz-pijanista David Gazarov održati koncert. Mustafić je najavio i MESS Forume kao prostor za javni kritički dijalog koji će zamijeniti okrugle stolove teatarske kritike. Održavat će se u Art kinu Kriterion, a moderirat će ih Dževdet Tuzlić, urednik BHT1.

Francuska rediteljica autobiografske predstave „Deda ne voli swing“ Julie Dossavi objasnila je da je predstava prožeta pitanjima njene dvojne pripadnosti, europske i afričke. «Deda je zapravo metafora za negativne i tvrdoglave ljude, dok je swing nešto svijetlo i pozitivno što svi mi posjedujemo“, istakla je Dossavi. Njen kolega Yvan Talbot koji potpisuje muziku objasnio je da je odabrao elektronsku muziku koju Julie voli, ali je i kroz razgovore sa njenim roditeljima odabrao male instrumente koji će dočarati spoj mješavine afričke i elektronske muzike. Predstava se igra u SARTR-u, u petak 28.septembra, 2012. u 22 sata.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar