Bošnjaci obnavljaju spomenike srpskih žrtava

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nedavno je u Mihaljevcu kod Cazina svečano otkriven obnovljeni spomenik srpskim žrtvama ustaškog terora iz 1941. godine. Obnovu je organiziralo Udruženje “Ja, Josip Broz Tito” koje činjenicu da u Cazinu živi uglavnom bošnjačko stanovništvo smatra dodatnim motivom da se slične akcije organiziraju i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije.

Uništene ili oštećene spomenike podignute u čast civilnih žrtava u Drugom svjetskom ratu, ovo cazinsko udruženje želi obnoviti i urediti kao trajne podsjetnike na zlo fašizma, piše RSE.

Nakon dvije spomen-biste, obnovljen je i spomenik na Mihaljevcu, izgrađen 1956. godine.

Riječ je o zahtjevnijem projektu jer je trebalo prikupiti nekoliko hiljada maraka, kaže predsjednik Udruženja Sead Kličić.

“Novce smo skupljali od pojedinih građana, tako da smo obnovili, renovirali, sredili. Uglavnom, spomenik je sada kao nov”, navodi on.

Član ovog i udruženja SABNOR-a (Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata) Mehmed Sabljaković bio je učesnik svih akcija obnove.

“Mi smo to uzeli u obnavljanje kao prioritet zbog toga što je to kosturnica, što je tu ubijeno od strane fašista, odnosno ustaša, oko 800 Srba, mještana okolnih sela”, navodi Sabljaković.

Jučer su članovi Udruženja sami uredili još jedan spomenik.

“U šumi, u onim kupinama, pronašli smo jedan spomenik, gdje je ubijeno oko 60 Srba. To smo lijepo očistili, pokosili, sredili, ofarbali spomenik, spomen-ploču, tako da je sad vidljiv”, dodaje Sabljaković.

Uređenjem spomenika želi se poslati jasna poruka o potrebi njegovanja antifašizma, a kada ide iz Cazina, ima dodatnu snagu.

“I pravoslavcima, i Srbima, nije bitno, katolicima, Hrvatima, nije bitno, Romima, svima koji su živjeli u bivšoj Jugoslaviji poruka: i oni treba da u svojim opštinama, svojim republikama, državama, da to čine, kao što smo mi u Cazinu uradili – da obnovimo i da gajimo antifašizam. Ko ne bude cijenio prošlost, ne može ni sadašnjost. Ovi što ruše i uklanjaju spomenike, oni misle da je istorija krenula od njih. Ne. Istorija je davno krenula, a mi treba da je čuvamo”, zaključuje Sead Kličić.

(Visokoin.com / RSE)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.