Bošnjački pokret najavio za sutra mirni protest “Ne tuđmanizaciji BiH…”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bošnjački pokret najavio je za sutra mirni protest na Trgu djece, ispred Ambasade Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Povod je očita namjera vođstva susjedne Republike Hrvatske da politiku međudržavnih odnosa s Bosnom i Hercegovinom gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz perioda 1991-1995. godina, navedeno je u saopćenju Bošnjačkog pokreta.

Protestno okupljanje simbolično 22 građanina bit će održano pod sloganom “NE tuđmanizaciji BiH i STOP ‘ruskoj čizmi’ u BiH 22 godine poslije Dejtona”. Bit će uručeno pismo Ambasadi Hrvatske za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i cjelokupnu javnost Hrvatske, a sadržaj pisma će biti prezentiran na pres-konferenciji, najavljeno je također.

Bošnjački pokret podsjeća predsjednicu Hrvatske da su predstavnici HDZ-a BiH, pod direktnom sugestijom HDZ-a Hrvatske kao vladajuće stranke, u više navrata svojim političkim djelovanjem-glasanjem u institucijama države BiH, sprečavali ili otvoreno opstruirali proces uključivanja države BiH u NATO i time podsticali i omogućavali jačanje ruskog političkog uticaja u sprečavanja euroatlanskog puta BiH, naveo je Bošnjački pokret.

Više vijesti