Božić i Hastor planirali teroristički napad na SIPA-u

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Maksima Božića, zvanog “Muhamed”, rođenog 1990. godine u Bijeljini i Edina Hastora, zvanog “Amidža”, rođenog 1972. godine u Goraždu, koji se terete za kazneno djelo terorizma.

Oni su optuženi da su kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta u kontaktu sa drugim osobama nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i zgradu MUP-a Tuzlanskog kantona, čime bi ozbiljno destabilizirali političke i ustavne strukture i narušili sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu.

U svojim namjerama optuženi su otkriveni od Tužilaštva BiH i SIPA-e, te su lišeni slobode, čime je spriječeno izvršenje terorističkog akta, a prilikom pretresa prostorija koje koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.

Tokom istrage pronađeni su dokazi o nelegalnim aktivnostima optuženika, sa ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta.

Optuženi se terete da su nabavljali i pripremali sredstva te poduzimali druge radnje kojima su stvarali uvjete za izvršenje terorističkog čina.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH na čelu je Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja okuplja predstavnike policijskih i sigurnosnih agencija sa razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, sa ciljem otkrivanja, procesuiranja i sprečavanja aktivnosti povezanih sa terorizmom, saopćeno je.

Više vijesti