Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja: Dok je Srba, bit će i Kosova!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej Božićnom poslanicom je pozvao na život u međusobnoj bratskoj ljubavi i posebno na molitvu za “raspeto Kosovo i Metohiju” poručivši da dok je Srba bit će i Kosova.

Patrijarh SPC-a u Božićnoj poslanici pozvao je na život u međusobnoj bratskoj ljubavi, a sunarodnjacima poručio da se posebno mole za Kosovo.

-Dok je Srba, bit će i Kosova! – poručio je patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici, pozivajući na uzajamnu ljubav Božića i posebno molio za sve vjernike SPC-a u domovini i dijaspori.

-Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolijevku – rekao je Irenej

Poručio je i da je “Kosovo duša Srbinova!”, i “Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jeruzalem”.

-Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: ‘Rađajte se i množite i napunite zemlju!’ Daj Bože, da ovaj blagoslov postane mjerom života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubojstva i čedomorstva bio zamijenjen rajskim mirom i punoćom života – istaknuo je patrijarh srpski Irinej u Božićnoj poslanici.

U poruci Irenej moli da “Gospoda, Cara mira da ugasi neprijateljstva među narodima, da spasi ljude svoje širom svijeta i da bude milostiv svima nama”.

Istodobno je apelirao da ovaj Božić “prizove u zajednicu i sve one koji su se na bilo koji način odvojili od crkve”.

Božić po Julijanskom kalendaru proslavlja se 7. siječnja, uz tradicionalni pozdrav – Mir Božji, Hristos se rodi.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić po julijanskom kalendaru slave i druge istočne crkve kao što su Jeruzalemska patrijaršija, Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora u Grčkoj, slijedbenici starog kalendara u Grčkoj te egipatski Kopti.

(Vijesti.ba / FENA)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.