Božo Vrećo: Sevdah će biti moja vodilja u stvaranju filmske priče

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Čovjek koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim kako zbog svog jedinstvenog glasa, tako i zbog svog izgleda, interpretator sevdalinki Božo Vrećo uporno niže nove uspjehe. Posljednji u nizu je vijest da će raditi kompletnu muziku za novi film Lordana Zafranovića.

Koliko se ovaj umjetnik obradovao ovoj saradnji pokazao je i njegov status na društvenim mrežama, u kojem je, između ostalog, naveo da mu je Zafranović, koji je jedan od naših najznačajnijih reditelja, ukazao povjerenje i čast da radi kompletnu muziku za njegov novi film, koji će se snimati u Češkoj.

“Ovih dana radim na tome i srce mi je puno”, napisao je Vrećo.

Kakva će to muzika biti, kako je došlo do saradnje i koliko mu ona znači, ali i da li će uskoro gostovati u Banjaluci odgovarao je Vrećo kratko u razgovoru za “Nezavisne”.

Koliko Vam znači činjenica da Vas je jedan od najcjenjenijih reditelja našeg regiona pozvao da radite muziku za njegov novi film?

Znači mi beskrajno puno jer neko poput Lordana Zafranovića ko prepozna vašu autorsku muziku za svoj film i vaš glas kao komunikaciju u filmu mora da vas izuzetno cijeni i voli. Uzajamna je to emocija. Lordanovi filmovi su za mene nenadmašna umjetnost i u njima sam uvijek prepoznavao tragičnost i melanholiju o kojoj ja pjevam i pišem. Jako sam počastvovan i sretan zbog svega i već znam kako treba zvučati sve u filmu, no dakako da imam potpunu slobodu da stvaram jer tek tada nastaju pjesme iz srca.

Da li je ovo Vaše prvo iskustvo takve vrste ili je i ranije možda bilo nekih sličnih saradnji na filmu?

Radio sam već na dokumentarnom filmu “The Fog of Srebrenica” Samira Mehanovića, gdje je moja pjesma “Osman” zapravo vodilja kroz ljudsku patnju i tugu majki koje oplakuju svoju djecu, te za priznate baletne predstave i pozorišne monodrame.

Imate li već u glavi neku viziju šta ćete konkretno pisati i kako bi ta muzika trebalo da zvuči?

Muzika u filmu će biti prepuna emocija, i ljubavna i tragična i melanholična i dert. Zapravo, moja duša će otpjevati sve što ima za reći i neka sevdah bude zvijezda vodilja u stvaranju te čudesne priče.

Vaš koncertni raspored je prilično gust. Hoće li u nekom narednom periodu biti prilike da nastupate ponovo u Banjaluci?

U Banjaluci ću biti u julu na tvrđavi Kastel i jako se radujem ponovnom koncertu u tom divnom gradu. Dolazim sa krasnim muzičarima i bit će to čarobna noć a što se tiče same muzike za film koju stvaram. Na tekstovima već radim uporedo s radom na petom albumu, koji će ugledati svjetlost dana u junu ako bog da. Ponosan sam jer moj peti autorski album izlazi za “Croatia Records”, jednu od najuglednijih produkcijskih i izdavačkih kuća na Balkanu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.