Branko Đurić: Nadrealisti bi opet bili hit

U američkom akcionom filmu Johna Stockwella “Beži, maco, beži” lik balkanskog biznismena Branka Jakovića tumači Branko Đurić Đura. Dok većina njegovih kolega smatra da je najveći izazov svakom glumcu kada tumači negativne likove, popularni Đura kaže da likove koje igra ne dijeli na pozitivce i negativce.

– Negativac za sebe ne misli da je negativac i zato je jedna od osnovnih glumačkih grešaka – igrati negativca. Lik koji tumačiš moraš da opravdaš i nađeš razloge za sve njegove akcije (i reakcije), bez obzira na to da li se one slažu sa tvojim moralnim i etičkim pogledima ili ne – priča Đuro.

On je u posljednjih desetak godina imao nekoliko zapaženih uloga u stranim filmovima. Kaže da koliko je inspirativno, toliko je i teže glumiti na jeziku koji nije maternji.

– Naravno da je mnogo lakše igrati na svom jeziku. Već i mala promjena dijalekta (ili recimo promjena sa ijekavskog na ekavski) znatno oteža izražavanje glumcu. Sa druge strane je isto tako izazov igrati na stranom jeziku. Dosta radim u Italiji i igrao sam mnogo uloga na italijanskom jeziku, a u zadnje vrijeme igram dosta i na engleskom i moram priznati da me to sve više zabavlja.

Međutim, bez obzira na uspješnu filmsku karijeru, za mnoge je Đura i dalje sinonim za „Top listu nadrealista“ i za nevjerovatne skečeve koje je ova ekipa glumaca i muzičara ostavila iza sebe. Na pitanje da li razmišlja o svojevrsnom kambeku na male ekrane sa nadrealistima, on kaže da bi to svakako bi uspješan povratak.

– Ne sumnjam da bi prošlo odlično kod gledalaca ne zato što smo ne znam kako dobri, nego zbog činjenice da trenutno nema neke jake konkurencije na tom polju. Iskreno ne vjerujem da bi se stara ekipa mogla ponovo sastaviti. Mnogo toga se promijenilo od tada – kaže glumac u razgovoru za „Blic“.

Poslednjih godina aktivirao se i njegov bend “Bombaj štampa“…

– Izdali smo novi album i imali smo desetak koncerata – Sarajevo, Zagreb, Osijek… Dogovaramo se, pa nas možete uskoro očekivati i u Beogradu – najavljuje on i otkriva da uskoro nastavlja snimanje drugog dijela filma “Montevideo, bog te video”.

– Mislim da snimanje nastavljamo na proljeće i da ćemo ponovo snimati na Tenerifima. Tumačim lik koji se zove Pako i zasad je to sve što mogu da kažem o filmu. Na snimanju prošle godine bilo je veoma zanimljivo i zabavno i pravi užitak je raditi sa Bjelom i njegovom ekipom – kroz osmjeh kaže simpatični glumac.

Posljednjih meseci ovaj glumac se našao u žiži javnosti zbog uloge u Andželininom filmu, a na pitanje da li kada dobije takve ponude odmah pristane ili prvo pročita scenario i dobro izvaga da li da ulogu prihvati ili ne, odgovara:

– Mene ne impresionira činjenica – ko producira film ili ko ga režira. Više me zanima kakav je scenario i ko su kolege s kojima ću igrati u filmu. Uživam raditi sa kvalitetnim glumcima, bez obzira na to da li su njihova imena poznata ili ne.

Supruga i koleginica

Branko često u projektima igra s koleginicom i suprugom Tanjom Ribič.

– Najviše volim da radim sa meni dragim ljudima. Ima li veće sreće nego raditi sa svim onim osobama s kojim najradije provodite i slobodno vrijeme? To je stvarno velika privilegija i srećan sam da mogu da je koristim. Tanja je u samom vrhu liste ljudi koje volim, ali to svakako nije jedini razlog. Ona je i sjajna glumica i prvo me je time i oduševila – iskreno tvrdi glumac.

(VisokoIN)