Brano Jakubović: Neka se svi zapitaju zašto Evropa za sagovornike zove bend iz Zabrđa

Kada su jednom prilikom gospodina Fincija pitali šta mu je to donijela presuda iz Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, odgovorio je: “Donijela mi je dodatno prezime. Sad me svi zovu gospodin Sejdić Finci”

Prošle srijede bh. bend Dubioza kolektiv imao je kratki nstup u zgradi Vijeća Evrope u Strasbourgu, upravo u sali u kojoj “umne evropske glave” raspravljaju o stanju ljudskih prava u zemljama članicama. Vrijedi spomenuti da je Vijeće Evrope jedina evropska asocijacija država koja nas je do sada primila u svoje članstvo.
Povodom ove svirke lider Dubioze kolektiva Brano Jakupović napisao je osvrt, kojeg prenosimo u cijelosti.

– Neki dan smo dobili poziv da sviramo u Strasbourgu. Planirana su dva nastupa. Normalan koncert u klubu La Leiterie i kratki akustični nastup u Vijeću Evrope u okviru Foruma za demokratiju.

Strasbourg je jedan od simbola Evropske unije zbog čega su tu ustanovili neke od najvažnijih evropskih institucija. Grad je kroz historiju nekoliko puta mijenjao gazde, malo Francuzi, pa malo Nijemci. Danas je to grad na granici Francuske i Njemačke, ali nekako, jebem li ga, ne zovu ga podijeljenim gradom.

Ne mogu da se otmem utisku i da ovo sve ne uporedim sa mojim rodnim Sarajevom, čiju historiju lako možemo usporediti sa stazburškom. I mi smo nekoliko puta mijenjali gazde i na kraju ostali podijeljen grad na istočno i bliskoistočno Sarajevo. Evropa je pokušala i kod nas da primijeni isti recept pa je u Sarajevo postavila najbitnije institucije, kako domaće tako i evropske. U Daytonu su nam skrojili odijelo, u Bruxellsu ga sašili, a kad smo ga obukli svi smo shvatili da se radi o jeftinoj dupljak robi koja je odmah počela da puca po šavovima.

Na sve to dali smo svoj kratki muzički komentar kroz 20-minutni nastup u Vijeću Evrope. Kada je video sa nastupa objavljen na mreži i u medijima veliki dio komentara je bio afirmativan. Valjda zbog nedostatka bilo kakve vijesti i nade da neko u svijetu radi nešto u našem interesu, ispade da je i mini koncert sedmorice Balkanaca u žutim dresovima vijest dana.

Prirodno je i da je dio javnosti u komentarima na portalima i po kafanama postavilo pitanja: za koga to oni rade, čiji su špijuni, strani plaćenici, itd. Bilo bi dobro da se ta ista javnost zapita zašto Vijeće Evrope kao sugovornika zove bend iz Zabrđa? Možda zato što u našoj državi nisu pronašli adekvatnog sugovornika za jedinu evropsku instituciju čija je Bosna i Hercegovina članica. Možda da se javnost zapita i zbog čega Bosna i Hercegovina ima opomenu pred izbacivanje iz ove institucije?

Ili su ovi iz Dubioze fakat špijuni i strani plaćenici. Taj odgovor nekako zvuči jednostavnije i privlačnije. Baš je nekako dobar materijal za saftali status na društvenim mrežama.

Lažne patriote će isto tako da nas optuže da smo u Strasbourg išli da ismijavamo i ponižavamo državu Bosnu i Hercegovinu, zaboravljajući da je državni aparat do krajnjih granica već odavno ponizio nas kao građane i građanke, ali i Bosnu i Hercegovinu kao našu domovinu. Predlažem da pored izraza strani plaćenici uvedemo i novi termin lokalni plaćenici za sve one koje plaćamo upravo mi, budale koje ih i biramo. Ispade da je poštenije biti strani plaćenik. To je barem neko ko uvozi kapital. Lokalni plaćenici izvoze kapital po raznim offshore kompanijama i kupuju nekretnine od Zagreba i Beograda do Beča, Istanbula i Moskve.

Političari tj. lokalni plaćenici se bave pisanjem zakona, odredbi, naloga, prijedloga i inicijativa koje onda niko ne provodi.

Dio javnosti se svaki dan bavi pisanjem statusa na društvenim mrežama i na taj način izražavaju svoje političko mišljenje i stav.

Mi se bavimo pisanjem pjesama o svemu tome.

Na kraju ispadne da je sve to pisanje uz vjetar.

Kada su jednom prilikom gospodina Fincija pitali šta mu je to donijela presuda iz Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, odgovorio je: “Donijela mi je dodatno prezime. Sad me svi zovu gospodin Sejdić Finci”, napisao je Jakubović.

Unesite komentar