da block

Brat me isjekao sjekirom kada sam pobjegla od muža

da block

Umjesto da ide u školu kao ostala djeca, Pakistanka Gul Meena je sa 12 godina bila prinuđena da se uda za čovjeka od 60 godina, koji ju je zlostavljao i tukao. Nakon pet godina je upoznala mladog Afganistanca i pobjegla je sa njim u njegovu zemlju. Brat ju je, međutim, ubrzo pronašao. Mladića je ubio, a nju iskasapio sa 15 udaraca sjekirom i ostavio misleći da je mrtva.

– Mrzila sam svoj život, pokušavala sam da se otrujem ali nisam uspjela – priča nesretna djevojka, prenosi Blic.rs.

Ako bi se požalila porodici, i oni su je tukli, govoreći joj da mora da ostane s mužem i da je to njen život. Ali kada je upoznala mladića u koga se zaljubila vjerovala je da će joj se život promijeniti nabolje.

– Kad sam pobjegla znala sam da će biti opasno. Znala sam da će me muž i porodica tražiti, ali nikad nisam pomislila da će se desiti ovo. Mislila sam da me čeka sretna budućnost – kaže Gul Meena, koja danas živi u jednoj sigurnoj ženskoj kući u Afganistanu.

Kada su je pronašli, ležala je iskasapljena u lokvi krvi, a dio mozga joj je bio ispao iz lobanje. Uz velike napore, afganistanski ljekari su joj spasli život, mada je izgubila veoma mnogo krvi, i skrpili su joj lice onoliko koliko su mogli.

Meena, međutim, nije sigurna da li bi trebalo da im bude zahvalna.

– Voljela bih da sam tada umrla. Pokušala sam da se ubijem, ali ne daju mi – kaže ona.

Pošto je se porodica odrekla, pakistanska vlada je odbila da pruzme bilo kakav trošak za njeno liječenje i izdržavanje, tako da je novac obezbijeđen od donacija.

Osoblje utočišta u kom živi kaže da je prilikom dolaska bila u jadnom stanju, da nije mogla sama da se hrani i da je morala da koristi pelene.

Sada se mahom oporavila, ali lice joj je ostalo unakaženo.

– Kada se pogledam u ogledalo, stavim ruku na jednu stranu lica… Govore mi da to ne radim, ali ja se toliko stidim – tiho kaže Gul.

Kao i ostale žene u sigurnim kućama i utočištima za izbjeglice u Afganistanu, boji se neizvjesne budućnosti i strepi šta će biti kad se međunarodne snage iduće godine povuku i kada više ne bude bilo novca koji one obezbjeđuju.

(VisokoIN)