Brigadir uzimao 15.000 KM za štimanje vojnih činova!

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su prije nekoliko dana detaljnu istragu protiv visokopozicioniranih dužnosnika u Ministarstvu odbrane (MO) i Oružanim snagama (OS) BiH koji se sumnjiče da su uzimali novac prilikom zapošljavanje vojnika, odnosno činovanja u OSBiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Nelegalne radnje

Istraga SIPA-e, kako nam je potvrđeno, pokrenuta je po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, a saznajemo da je njome obuhvaćeno desetak osoba iz MO i OSBiH koje su učestvovale u ovim nelegalnim radnjama.

Podsjećamo, “Dnevni avaz” prvi je objavio informaciju da su prevareni vojnici OSBiH koji su konkurirali na javni oglas za kategorizaciju vojnika zatražili od MOBiH, SIPA-e i Tužilaštva BiH da ispitaju sve njihove navode da su pojedini vojnici kupovali vojne činove.

Na ovaj način, saznajemo, više od 60 vojnika dobilo je oficirske i podoficirske činove, iako nisu imali ni odgovarajuće VES-ove, stručnu spremu, niti su imali dovoljan broj bodova prilikom ocjenjivanja.

U MOBiH nam je potvrđeno da je istraga pokrenuta, ali na osnovu zahtjeva ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića (SDP), koji je u saradnji s Inspektoratom MOBiH prijavio pojedine službenike i dužnosnike nadležnim organima.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da su pojedini brigadiri OSBiH, među kojima je i S. D., koji dužnost brigadira obavlja u kasarni u Banjoj Luci, s vojnicima sklapali notarske ugovore u vrijednosti od 15.000 KM kako bi oni dobili odgovarajuće činove.

Status oficira

Istragom je obuhvaćeno i ko je od visokih dužnosnika iz MOBiH uzimao od pet do osam hiljada maraka kako bi pojedini vojnici iz Jajca, Donjeg Vakufa, Bugojna, pa sve do Sarajeva, Zenice, Banje Luke i Mostara, preko noći dobivali status oficira i podoficira.
U prilog istrazi ide i činjenica da Oružane snage BiH imaju 4.940 oficira i podoficira koji komanduju 4.151 vojniku.

Pretresi imovine već počeli

Po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, SIPA je nedavno u sarajevskom naselju Faletići pretresla privatnu kuću Najde Đulić, koja je osumnjičena za zloupotrebu položaja u službi. Ovoj državnoj službenici zaposlenoj u MOBiH na teret se stavlja da je uzimala novac prilikom zapošljavanja vojnika u OSBiH i da je usko sarađivala s pojedinim brigadirima.

– OSBiH ima 4.940 oficira i podoficira

– Činovi koštaju od pet do 15.000 KM

(VisokoIN/Avaz)

Vezani članci

Predrag Kojović podnio ostavku u Našoj stranci, Irma Baralija svoju povukla

Visokoin.com

ISPUNJENO OBEĆANJE – ZAHVALA REPUBLICI SRBIJI; Objavljen Javni poziv za turističke vaučere u iznosu od 400.000 KM – “Odmori u Sarajevu”

Visokoin.com

Kad neće Baralija SDP-u se izvinio Kojović

Visokoin.com

Danas u Sarajevu dva protesta

Visokoin.com

Firma Dodikovog zeta dobila poslove vrijedne 415 hiljada KM

VISOKOIN.COM

Upalio se crveni meteoalarm za BiH i Hrvatsku! Sladić: Ovo je izuzetno rijedak događaj, koji je čak i opasan po život

Visokoin.com