Britanski farmeri traže od vlade uvoz radnika iz BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu je odlučilo napustiti Evropsku uniju, a imigracijska politika bit će centralna tema pregovora između Londona i Brisela.

Mnoge industrije u toj zemlji ovise o stranoj radnoj snazi, od građevinske preko poljoprivrede sve do usluga čišćenja. Među takvim firmama je već zavladala panika, a najglasnije su one koje se bave poljoprivredom.

Nacionalni sindikat farmera (NFU) proveo se istraživanje među svojim članovima, a 47 posto ih je reklo da im je i sad, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo član EU-a, problem naći dovoljno radnika za sezonu koja traje od juna do septembra.

Britanski sektor hortikulture ovisan je o 80.000 “sezonaca”, koliko ih u prosjeku dođe iz Istočne Evrope.

– Svaku našu slavnu jagodu iz Wimbledona ubrao je radnik iz Istočne Evrope. Ukoliko ne želimo da naše jagode propadaju potreban nam je novi vizni sistem – izjavio je za Herald John Hardman, direktor kompanije HOPs Labour Solutions, jedne od najvećih koja se bavi pronalaskom takve radne snage.

I dok najviše radnika dolazi iz Poljske, Bugarske i Rumunije, farmeri su predložili vladi da “olabavi” vizni sistem i za radnike iz zemalja koje nisu članice EU-a.

– Industrija poziva vladu da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan EU-a, kao što su Ukrajina i Bosna – saopćio je Nacionalni sindikat farmera Ujedinjenog Kraljevstva.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.