da block

Brnabić: Najoštrije osuđujem Šešeljevo ponašanje

da block

Premijerka Srbije Ana Brnabić najoštrije je danas osudila ponašanje predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, zbog kog je hrvatska delegacija na čelu sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem prekinula posjetu Srbiji.

Brnabić je navela da nedvosmisleno osuđuje Šešeljevo ponašanje.

“Pokušaj cijepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova zvaničnih delegacija u posjeti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana”, navela je Brnabić.

Delegacija Hrvatskog sabora predvođena predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučila je prekinuti službenu posjetu Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Šešelj je na ulazu u Skupštinu Srbije sa poslanikom radikala Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga, prolazeći pored članova hrvatske delegacije, uputio im je uvredljive poruke.

“Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet”, poručili su iz delegacije Hrvatskog Sabora.

Povodom incidenta saopštenjem se oglasila i Srpska radikalna stranka, koja je navela da je Šešelj na ulazu u Narodnu skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao joj, oborio steg, pokušao iscijepati zastavu, a onda su je on i zastupnik radikala Filip Stojanović gazili.

Iz stranke navode da su radikali kad su završili s gaženjem zastave, ušli u skupštinsko predvorje, gdje se nalazila kompletna delegacija Hrvatskog sabora, a tom prilikom im je Šešelj rekao da je “izgazio ustašku zastavu” te im uputio i psovke.