Broj milionera u svijetu porastao za 920.000

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Broj dolarskih milionera porastao je prošle godine u svijetu za 920.000 i dostigao rekordnu cifru od 14.6 miliona ljudi, pokazala je godišnja studija konsultantske kuće Capgemini i finansijske institucije za upravljanje imovinom Kraljevske banke Kanade (RBC).

To je, kako se navodi, šesta uzastopna godina rasta broja milionera, a uzrok je rast vrijednosti, akcija u nekoliko ključnih zemalja.

Najveći porast broja milionera u većim zemljama zabilježen je u Indiji, gdje je porastao za 26 posto. Ukupan broj milionera u Indiji još uvijek je relativno mali u odnosu na broj stanovnika, sa 198.000, ali ona ubrzano sustiže Italiju, čijih 219.000 državljana posjeduje više od milion dolara.

Više od trećine novopečenih milionera, 345.000, živi u SAD, gdje je zabilježen i najveći rast indeksa na berzi. U SAD sada ima 4,4 miliona dolarskih milionera, a slijedi Japan sa 2,5 miliona. Na trećem mjestu je Njemačka sa 1,1 milionerom, a na četvrtom druga po veličini svjetska ekonomija, Kina sa 890.000.

Prema podacima iz izvještaja, i ukupna imovina milionera širom svijeta dostigla je rekordni iznos od 56 biliona dolara. Najbogatiji među bogatima, oni čije bogatstvo iznosi 30 miliona dolara i više, čine svega jedan posto od ukupnog broja milionera, ali u svojim rukama drže 35 posto tih 56 biliona.

Ipak, u izvještaju se ocjenjuje da je prošle godine bilo teže postati milioner, pošto je na mnogim berzama u Evropi i Latinskoj Americi zabilježen slab porast, a na nekima čak i pad vrijednosti akcija. Prošlogodišnji porast broja milionera od sedam posto svega je polovina od stope rasta koja je zebilježena godinu dana ranije.

Izvještaj je zasnovan na praćenju neto imovine pojedinaca, pri čemu se imovinom smatraju akcije, obveznice i gotovina, ali ne i osnovna nekretnina u kojoj neka osoba živi.

Više vijesti