Broj ubijenih Palestinaca u Gazi porastao na 140

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Broj ubijenih Palestinaca u pojasu Gaze od 30. marta porastao je na 140 nakon što je mladi Palestinac podlegao ranama u utorak ujutru u bolnici u istočnom Jerusalemu, saopćilo je palestinskom ministarstvo zdravstva u Gazi.

U saopćenju se navodi da je 24-godišnji Sari al Shubaki preminuo u bolnici u istočnom Jerusalemu od rana zadobijenih 14. maja tokom izraelske vatre po demonstrantima duž granične ograde.

Od 30. marta Palestinci u pojasu Gaze organiziraju mitinge i protestne skupove nazvane “Veliki marš povratka i prkošenja izraelskoj okupaciji”. Oni tvrde da su skupovi miroljubivi.

U saopćenju ministarstva zdravstva navodi se da je više od 16.000 Palestinaca povrijeđeno – od kojih je više od polovine ranjeno bojevom municijom, dodajući da su više od 60 ranjenika amputirani udovi.

Izrael, ipak, tvrdi da ti mitinzi nisu miroljubivi i da uvlače vojsku u veliku ofanzivu protiv islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze, nakon što su Palestinci pustili u zrak na stotine zapaljenih zmajeva i balona u pravcu Izraela.

Pojas Gaze u proteklih nekoliko dana razdiran je jačanjem napetosti između Izraela i militanata iz Gaze predvođenih Hamasom, dok Egipat posreduje u postizanju primirja između dvije strane, prenosi Xinhua.

Više vijesti