Brown: Srpske snage je pripremila i naoružala JNA

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na suđenju zločincu Ratku Mladiću u Haagu, vojni stručnjak Tužilaštva je tokom unakrsnog ispitivanja kazao da ne “umanjuje incidente” koji su prethodili događajima u općinama u Bosanskoj krajini koje je zauzela Vojska Republike Srpske (VRS), odakle je većina nesrpskog stanovništva zatvorena u logore.

“Ono što tvrdim jeste da se cijeli niz incidenata odvijao u kontekstu unaprijed planiranih situacija za zauzimanje teritorija, da se preuzme kontrola. Bilo je incidenata, ali su se odvijali u nesrpskim selima”, rekao je vojni stručnjak Ewan Brown.

Pokazujući niz dokumenata, advokat Branko Lukić je pitao Browna da li je analizirao vojne akcije muslimanskih i hrvatskih snaga koje su djelovale na području Krajine.

Brown je odgovorio da to nije bio fokus njegove analize, pojasnivši da se u dokumentima Krajiškog korpusa koje je koristio za izradu nalaza i mišljenja spominju naoružane grupe.

“Dokumenti Krajiškog korpusa nisu navodili brojčanu snagu ili sastav naoružanih grupa, ali činjenica da se VRS mogla koristiti naoružanjem Jugoslavenske narodne armije (JNA) i preuzeti kontrolu dovodi do zaključka da eventualne naoružane grupe nisu mogle biti posebno jake i naoružane u usporedbi s VRS-om”, pojasnio je Brown.

Lukić je također pokazao i niz dokumenata u kojima se navodi da zarobljenici ne smiju biti maltretirani. Brown je kazao da neke od tih dokumenata nije imao kod sebe prilikom izrade nalaza i mišljenja, ali da, bez obzira na to, ne bi bili promijenjeni njegovi zaključci.

Tokom direktnog ispitivanja, Brown je rekao da je obrazac operacija bio “razoružavanje muslimanskih paravojski” napadima na sela, tokom kojih je pomjerano nesrpsko stanovništvo, a veliki broj mještana uziman za zarobljenike.

Također, vojni ekspert Tužilaštva je ocijenio da je pomjeranje bošnjačkih civila, kao i zatvaranje velikog broja zarobljenih u logore u blizini Prijedora, bilo dio ostvarivanja cilja razdvajanja Srba od druga dva naroda u BiH.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općina imao razmjere genocida.

Njemu se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Pokazujući dokument, Lukić je pitao da li stoji da su muslimani i Hrvati iseljavani pod uslovom da se dozvoli iseljavanje Srba iz srednje Bosne.

Brown je potvrdio da stoji da se “ljudima dozvoljava da odu”.

“Govori se ovdje i o drugim mjestima, a što je odraz onog što se razgovaralo na šestoj sjednici Skupštine. Nisam shvatio da se radi o privremenom rješenju problema, nego osiguranju da neće biti velikog broja ljudi i to je nešto što će biti trajno”, pojasnio je Brown.

Na pitanje Sudskog vijeća da li je to iseljenje trajno, Brown je kazao da je to bio “ton cijele debate u Skupštini i nije fokusirano da se organizira povratak”.

Na upit Lukića da li je vidio dokument u kojem Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, navodi da se spriječi prisilno preseljenje i druge nelegalne mjere, Brown je odgovorio da nije vidio taj dokument.

Na pitanje da li je ova naredba dijametralno suprotna zaključku koji je načinio, vještak je odgovorio da jeste “ako se čita bukvalno”.

Odbrana je predočila i dokument komande Krajiškog korpusa iz 1993. godine, u kojem stoji da je prisutna uznemirenost muslimanskog stanovništva u selima oko Sanskog Mosta, koje je htio da posjeti Međunarodni Crveni križ, a gdje je navedeno da je intervenirao vod Vojne policije.

Vještak je rekao da se ne može sjetiti tog dokumenta.

Vještak je dodao da ne misli da je cilj bio da se zaštiti civilno stanovništvo Autonomne regije Krajina, jer pokazuje da su tu muslimani koje je htio posjetiti Međunarodni Crveni križ.

Za više detalja o tom dokumentu, Brown je kazao da bi ga morao detaljno pročitati.

Unakrsno ispitivanje vještaka Browna bit će nastavljeno u petak, 22. novembra, javio je BIRN-Justice Report.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti