Bruce Dickinson proglašen za počasnog građanina Grada Sarajeva

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno je na današnjoj sjednici odlučilo da priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva za ovu godinu dodijeli Bruceu Dickinsonu, frontmenu kultnog benda Iron Maiden.

Dickinsona je za ovo priznanje predložilo Udruženje umjetnika Concept Media, a gradski vijećnici su njihovu nominaciju prihvatili.

Treba podsjetiti, Dickinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu koje je bilo opkoljeno. Bruce je s bendom u Sarajevo doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip. U Sarajevu su bili četiri dana. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji s lokalnim kulturnim ustanovama.

Koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album “Balls to Picasso”. Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a.

“Koncert koji je ljudima vratio nadu i koji ih je uvjerio da nisu sami. Koncert koji je donio dašak mira u razoreni grad. Bruce je, zajedno sa svojim bendom, Srajkama i Sarajlijama podario koncert u koji i danas rijetko ko može povjerovati. Ali im je podario i nešto mnogo važnije. Vratio im je nadu i poručio im da nisu sami na svijetu. I ljudi su mu povjerovali. Za neke je ovaj koncert bio početak kraja opsade, znak da dolazi bolje vrijeme u kojem će ti momenti mira biti konstanta i u kojem ćemo se moći i sjećati upravo tog koncerta te uvjeravati potencijalne sagovornike da se to stvarno desilo”, saopštilo je Udruženje umjetnika Concept Media u prijedlogu.

Koliko je ovaj koncert bio značajan svjedoči i činjenica da je pretvoren u dokumentarni film “Scream for Me Sarajevo” režisera Tarika Hodžića. Film je sniman 2015. godine, a objavljen je 2016. godine te je osvojio tri nagrade Sarajevo Film Festivala te brojne druge nagrade. Za potrebe snimanja Bruce Dickinson se vratio u Sarajevo 21 godinu nakon koncerta te je u gradu boravio nekoliko dana.

Priznanje “Počasni građanin Grada Sarajeva” Dickinsonu će biti dodijeljeno 25. novembra.

Više vijesti