BRUXELLES: “Srbija ispunila uvjete za kandidatski status”

Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izjavilo je u ponedjeljak prije početka ministarskog sastanka da je Srbija ispunila uvjete za stjecanje kandidatskog statusa nakon što je postignut sporazum s Prištinom o učestvovanju Kosova na regionalnim sastancima.

“Mislim da je Srbija ispunila uvjete za kandidatski status”, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt po dolasku na sastanak šefova diplomatija zemalja članica EU-a, ističući važnost sporazuma s Kosovom, koji će omogućiti Prištini sklapanje ugovornih odnosa s EU-om.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu u okviru Vijeća za vanjske poslove. Na dnevnom redu je rasprava o rezultatima zadnjeg kruga dijaloga između Srbije i Kosova.

Prošle sedmice su se predstavnici Srbije i Kosova dogovorili oko načina učestvovanja Kosova na regionalnim sastancima.

Po dogovoru, kosovski predstavnici će na regionalnim sastancima učestvovati pod imenom Kosovo, koje će biti označeno zvjezdicom, dok će u fusnoti stajati objašnjenje da taj naziv ne prejudicira status i uz pozivanje na rezoluciju Vijeća sigurnost 1244 i na mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenjem kosovske neovisnosti nije prekršeno međunarodno pravo.

Austrijski ministar vanjskih poslova Michale Spindelegger izjavio je kako vjeruje da će zemlje članice postići konsenzus o kandidatskom statusu za Srbiju, naglasivši da je sporazum s Kosovom veliki pomak naprijed.

Vijeće za vanjske poslove u ponedjeljak će dati političko mišljenje o srbijanskoj kandidaturi, a odluku bi trebalo u utorak donijeti Vijeće za opće poslove. Odluku Vijeća za opće poslove trebali bi potvrditi čelnici zemalja članica koji će se u četvrtak i petak okupiti na summitu u Bruxellesu.

U Bruxelles je stoga doputovalo srbijansko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Borisom Tadićem.

Očekuje se da će EU odobriti kandidatski status Srbiji, a da će datum za početak pregovora odrediti naknadno. Šef socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda izjavio je kako očekuje da bi čelnici EU-a na svom summitu u prosincu mogli odrediti datum za otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom.

(VisokoIN/Fena)