Budžet BiH oštećen za pola miliona maraka

Firma čiji su radnici uhapšeni u policijskoj akciji “Perač” sumnjiči se da je oštetila budžet BiH za najmanje 500.000 KM, a dvadesetak državljana, prvenstveno Njemačke, Švajcarske, Austrije i Italije, prevarila je za ukupno više od 2,5 miliona eura, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije Edin Vranj.

Vranj je naveo da glavni organizatori prevara i pranja novca – dvojica braće, kojima nije otkriven identitet, još nisu uhapšena.

Prema njegovim riječima, oni su u kriminalnoj organizaciji koja je bila strogo hijerarhijski uređena sa vrlo ozbiljnom strukturom imali čak 160 lica koja su radila po njihovim uputstvima.

„Državljani navedenih zemalja nagovarani su na kupovanje dionica Njemačke berze od čega su im obećavali veliku zaradu“, pojasnio je Vranj na konferenciji za novinare, dodavši da oštećeni nakon prevare nisu nikada dobili nikakvo obeštećenje.

Federalna Uprava policije prijavila je 84 fizička lica i jedno pravno lice za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa prevarom i pranjem novca.

Vranj je dodao da se u Upravi policije danas ispituje njih nekoliko, a da će narednih dana biti saslušano još desetine lica koji se dovode u vezu sa ovim slučajem.

„Oni su bili svjesni krivičnog djela koji čine, a radi su uglavnom o državljanima BiH koji su iskorišteni“, pojasnio je Vranj, dodavši da su organizatori ovog krivičnog djela iz Srbije.

Tokom policijskih pretresa u Banjaluci, Bihaću i Sarajevu u ponedjeljak, 16. jula, policija je pronašla visokosofisticiranu softversku opremu za prikrivanje tragova krivičnog djela čija se vrijednost procjenjuje na stotine hiljada eura.

„Radi se o kuriozitetu i softverima koje je policija pronašla prvi put a koji za dvije sekunde mogu prikriti tragove krivičnog djela“, naveo je on.

Tužilaštvu BiH predato je u nadležnost sedam lica uhapšenih u akciji „Perač“ za koje će Sud BiH odlučiti da li će biti zadržani u pritvoru.

Istražioci Federalne uprave policije predstavili su danas i detalje policijske akcije „Mjesec“, izvedene proteklog vikenda u Srednjobosanskom kantonu, u okviru koje je određen pritvor po dvojici državanjana BiH i Hrvatske zbog planiranja teškog razbojništva.

Oko 70 radnika fiktivne švajcarske firme “Dunmour grup ag”, koji su privedeni u zajedničkoj akciji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH pod nazivom “Perač”, terete se za višemilionsku prevaru državljana EU.

Iz policije je ranije saopšteno da su u Banjaluci privedena 22 radnika firme, u Bihaću 10, a u Sarajevu više od 40 radnika.

(VisokoIN/Srna)