Bura u stranci: Preglasani članovi vrha SDA danas sa Bakirom Izetbegovićem

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Članovi Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) koji su u petak preglasani prilikom glasanja o smjeni Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije, održat će danas u Centrali SDA u Sarajevu sastanak sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Povod za ovakav sastanak je novonastala situacija u kojoj je, uprkos porukama, aktuelnog predsjednika Sulejmana Tihića u kojima je govorio da to ne treba činiti izglasana smjena Alispahića, i to tijesnom natpolovičnom većinom prisutnih članova predsjedništva.

Takvu su situaciju mnogi u stranci vidjeli kao rizik od moguće dublje podjele.

Kako nezvanično saznajemo, sastanak je inicirao potpredsjednik SDA Adil Osmanović i to na zahtjev jedanaest drugih članova Predsjedništva BiH koji su preglasani. Informacija o današnjem susretu je Patriji potvrđena iz više izvora unutar SDA.

Smjena Alispahića, kako nam je rečeno, nije jedini problem. Ona je pokazala jasne namjere pojedinaca na čelu sa Izetbegovićem da preuzmu kontrolu nad SDA i pored činjenice da je Tihić još uvijek aktuelni predsjednik.

Sastanak bi trebao rasvjetliti i odgovor na pitanje kome je Tihić zaista dao za pravo, onima koji tvrde da je Tihić bio protiv smjene ili Asimu Sarajliću koji je u medijima rekao da mu je Tihić potvrdio da je za smjenu Alispahića.

(VisokoIN/NAP)

Više vijesti